Rezanci z rakci in gremolato
Gremolata- omaka iz peteršilja, limonove lupine in česna
Rezanci z rakci in gremolato
Gremolata- omaka iz peteršilja, limonove lupine in česna
Recept je objavljen v reviji Dober tek, oktober 2012
ČAS PRIPRAVE: 20 min
KOLIČINA: za 2 osebi
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 180 g rezancev (tagliatelle)
- 1 velik strok česna
- naribana lupinica 1 limone
- sok ½ limone
- ½ šopka peteršilja
- velika pest rukole
- 0,5 dl ekstra deviškega oljčnega olja
- 200 g surovih očiščenih rakovih repkov
- košček masla in malo oljčnega olja za peko rakcev
- dober ščep zdrobljenega suhega čilija
- sol
- poper
Priprava
Testenine skuhamo v slanem kropu po navodilih z embalaže, da so al dente.
Medtem olupimo česen in naredimo omako gremolata.* V kuhinjskem strojčku drobno sesekljamo česen, peteršilj skupaj s stebelci, naribano limonovo lupinico in rukolo. Obilno začinimo s soljo in poprom, dodamo oljčno olje in limonov sok ter vse zmešamo v sočno gladko pasto.
V ponvici stopimo maslo s kančkom oljčnega olja, dodamo rakce in jih hitro popečemo z vseh strani. Začinimo s čilijem in pečemo še minuto, da so rakci pečeni.
Testenine odcedimo, jih vrnemo v posodo, v kateri so se kuhale, dodamo gremolato in rakce ter dobro premešamo. Razdelimo na dva krožnika in postrežemo.
Opomba
Gremolata je milanska zeliščna omaka. Običajno je sestavljena iz peteršilja, česna, limonove lupine in oljčnega olja. V našo gremolato smo dali tudi rukolo, v nekaterih različicah vsebuje tudi na drobno nasekljan filet slanega inčuna.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.