Presna cvetačna solata s korenjem
Zakaj bi morale biti solate dolgočasne, če so lahko zanimive in zelo okusne?
Presna cvetačna solata s korenjem
Zakaj bi morale biti solate dolgočasne, če so lahko zanimive in zelo okusne?
Recept je objavljen v reviji Dober tek, november 2012
ČAS PRIPRAVE: 15 min
KOLIČINA: za 4–6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 manjša ali ½ večje cvetače
- 2 naribana korenčka
- 1 rdeča čebula
- 2 žlički kaper
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 1 žlica belega vinskega kisa
- 1 žlička dijonske gorčice
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 žlička majoneze
- sol
- poper
Priprava
Cvetačo dobro operemo, očistimo in jo razdelimo na cvetove; večje cvetove razrežemo na tanke rezine. Zmešamo jih s korenjem, drobno nasekljano rdečo čebulo, kaprami in peteršiljem. Bel vinski kis zmešamo z gorčico, začinimo s soljo in poprom ter primešamo še olje in majonezo.
Preliv zlijemo na solato in dobro premešamo. V hladilniku jo lahko hranimo do 3 dni.
Nasvet
Podobno presno solato lahko pripravimo z rdečim zeljem, orehi in marelicami. Cvetačo nadomestimo s pol majhne glave rdečega zelja, narezane na tanke rezance, kapre pa s pestjo grobo nasekljanih orehov in pestjo narezanih suhih marelic.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.