Sestavine

  • 1 jajce
  • 1 žlica kisa
  • ščepec soli
  • 30 g mladega kozjega sira
  • sol
  • poper
  • 3 čemaževe čebulice
  • 20 g riževe moke
  • olje za cvrenje
  • sveža zelišča

čemažev sok

  • (za 1 osebo bomo potrebovali 0,2 dl soka)
  • 500 g čemaža
  • 2 dl hladne vode
  • žlička oljčnega olja
  • sol

čemažev pesto

  • (za 1 osebo bomo potrebovali 20 g pesta)
  • 100 g čemaževih listov
  • 40 g lešnikov
  • 2 dl sončničnega olja
  • 1 dl oljčnega olja
  • sol

Priprava

1.

Najprej pripravimo čemažev pesto. Lešnike v kuhinjskem strojčku drobno zmeljemo. Čemaževe liste operemo in natrgamo. Dodamo jih k lešnikom v posodo kuhinjskega strojčka, solimo ter prilijemo sončnično in oljčno olje. Vse sestavine drobno zmeljemo.

2.

Čemažev sok pripravimo tako, da čemaževe liste prelijemo z vrelo vodo (blanširamo), odcedimo in ohladimo. Damo jih v skledo, dodamo 2 dl hladne vode, fino sesekljamo in precedimo. Sok po okusu solimo in začinimo z oljčnim oljem.

3.

Čemaževe čebulice operemo, če so velike, jih lahko tudi narežemo. Osušimo jih, nato jih povaljamo v riževi moki in ocvremo v olju.

4.

Večjo količino vode zavremo, dodamo kis in sol ter odstavimo z ognja. Jajce ubijemo v vodo in ga poširamo 15 sekund.

5.

20 g čemaževega pesta premešamo s kozjim sirom in ga po potrebi izboljšamo s soljo in poprom. Položimo ga na dno krožnika, nanj položimo poširano jajce, obdamo s svežimi zelišči in ocvrtimi čemaževimi čebulicami. Jed prelijemo z 0,2 dl čemaževega soka in ponudimo.

16