Pokrita krompirjeva pita z jabolki in sirom
Krompir in jabolka skupaj odlično delujeta.
Pokrita krompirjeva pita z jabolki in sirom
Krompir in jabolka skupaj odlično delujeta.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, januar 2015
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 50 min
KOLIČINA: 10 kosov
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 800 g olupljenega krompirja
- 50 g masla
- 2 veliki čebuli
- ½ šopka timijana
- 2 jabolki (najbolje sorta koksova oranžna reneta)
- kanček limonovega soka
- 500 g maslenega krhkega testa (svežega ali zamrznjenega)
- moka za delovno površino
- 175 g zrelega sira (npr. čedar ali drug aromatičen topljiv sir)
- sol
- poper
- 25 g masla za po vrhu nadeva (po želji)
- 1 jajce za premaz
- vloženo zelje ali rdeča pesa za prilogo (po želji)
Priprava
Olupljen krompir narežemo na 5 mm debele rezine. Damo ga v vrelo osoljeno vodo in kuhamo 8 minut, da se zmehča, vendar še ne razpade. Odcedimo in pustimo, da v cedilu izpari. Čebulo olupimo in narežemo na tanke rezine. Sir naribamo ali zdrobimo.
V globoki ponvi segrejemo maslo. Dodamo čebulo, malo solimo, vmešamo vejice timijana, nato pokrijemo in pražimo 8 minut, da se čebula zlato obarva in postekleni. Olupimo in narežemo jabolka ter jih zmešamo z limonovim sokom. Dodamo jih čebuli in nepokrite pražimo 5 minut. Večkrat premešamo. Vmešamo krompir in ohladimo. Timijan odstranimo.
Če imamo zamrznjeno testo, ga odtajamo. Slabi dve tretjini testa odrežemo in na pomokani delovni površini razvaljamo v dovolj velik krog, da lahko z njim obložimo globok model premera 23 cm in da nekaj testa visi čez rob. Model nato napolnimo s plastmi krompirja in jabolk ter sira. Eno žlico sira prihranimo. Po vrhu razporedimo koščke masla (po želji) in dobro začinimo s soljo in poprom. Testo, ki gleda čez rob, ob vrhu modla premažemo z razžvrkljanim jajcem. Pečico segrejemo na 190 °C in vanjo položimo nizek pekač, da se segreje.
Prestalo testo razvaljamo v dovolj velik krog, da pokrije pito. Robove stisnemo skupaj, s palcem pa pritisnemo po robu krog in krog modla, da odstranimo odvečno testo. Testeni pokrov premažemo z jajcem in naredimo nekaj odprtin, da para lahko uhaja. Model s pito damo na vroč nizek pekač in pečemo 1 uro. Deset minut pred koncem jo posipamo še s preostalim sirom, da se testo in sir zlato zapečeta. Pita naj se nekoliko ohladi v modlu, lahko pa jo postrežemo toplo ali hladno. Zraven lahko ponudimo tudi zelje ali rdečo peso.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.