Sestavine

  • 2 žlici oljčnega olja
  • 4–6 piščančjih stegen s kožo in kostmi
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 2,5 dl rdečega vina
  • 2 lovorova lista
  • 4 vejice timijana
  • 2 vejici rožmarina
  • majhen šopek peteršilja (stebelca in lističe ločimo)
  • 2 pločevinki (po 400 g) češnjevega paradižnika
  • 1 piščančja jušna kocka
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • 2 žlici kaper (po želji)
  • pest izkoščičenih zelenih oljk
  • 300 g testeninskega rižka (oplaknjenega, da med peko ne postane preveč lepljiv)
  • sol in poper

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 220 °C (ali na 200 °C z ventilacijo). Piščančja stegna po vseh straneh natremo z 1 žlico olja, jih solimo in popramo. S kožo navzgor jih položimo v nepregorno težko kozico in damo v še ne segreto pečico. Ko doseže nastavljeno temperaturo, piščančja stegna pečemo 20 do 25 minut, da se zlato rjavo in hrustljavo zapečejo, a še niso skoz in skoz pečena. Iz posode jih prenesemo na krožnik.

2.

V kozico dodamo preostalo olje in ga pomešamo z maščobo, ki je ostala od piščanca. Dodamo čebulo, narezano na lističe, in česen, narezan na rezinice, ter v pečici pečemo 5 do 8 minut, da se čebula zmehča.

3.

Prilijemo vino in ga pomešamo s čebulo, nato pa pustimo, da povre, preden dodamo lovor, timijan, nasekljana peteršiljeva stebelca in paradižnik. Jušno kocko razpustimo v 3 dl vrele vode in jo prilijemo v kozico, nato dodamo balzamični kis, po želji kapre, oljke in testeninski rižek. Dobro premešamo, solimo in popramo.

4.

Piščančja stegna položimo nazaj v kozico s kožo navzgor in pečemo še 20 minut, da se omaka zgosti, da je rižek mehak, meso pa skoz in skoz kuhano. Jed pomešamo in pustimo 10 minut, da rižek vsrka odvečno tekočino. Posujemo s sesekljanimi peteršiljevimi lističi in postrežemo.

Tudi kot pečenka

Namesto piščančjih stegen lahko vzamemo celega piščanca in ga najprej 1 uro pečemo v veliki kozici, nato pa ga posadimo v omako in pečemo še 20 do 30 minut, da se speče in je testeninski rižek mehak.

1