Piščanec po lovsko s testeninskim rižkom
Piščanec se rad druži s testeninami in paradižnikom, v harmoniji pa je tudi z rdečim vinom in oljkami.

Piščanec po lovsko s testeninskim rižkom
Piščanec se rad druži s testeninami in paradižnikom, v harmoniji pa je tudi z rdečim vinom in oljkami.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, marec 2021
ČAS PRIPRAVE: 1 ura + počivanje
KOLIČINA: za 4–6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 4–6 piščančjih stegen s kožo in kostmi
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 2,5 dl rdečega vina
- 2 lovorova lista
- 4 vejice timijana
- 2 vejici rožmarina
- majhen šopek peteršilja (stebelca in lističe ločimo)
- 2 pločevinki (po 400 g) češnjevega paradižnika
- 1 piščančja jušna kocka
- 1 žlica balzamičnega kisa
- 2 žlici kaper (po želji)
- pest izkoščičenih zelenih oljk
- 300 g testeninskega rižka (oplaknjenega, da med peko ne postane preveč lepljiv)
- sol in poper
Priprava
Pečico segrejemo na 220 °C (ali na 200 °C z ventilacijo). Piščančja stegna po vseh straneh natremo z 1 žlico olja, jih solimo in popramo. S kožo navzgor jih položimo v nepregorno težko kozico in damo v še ne segreto pečico. Ko doseže nastavljeno temperaturo, piščančja stegna pečemo 20 do 25 minut, da se zlato rjavo in hrustljavo zapečejo, a še niso skoz in skoz pečena. Iz posode jih prenesemo na krožnik.
V kozico dodamo preostalo olje in ga pomešamo z maščobo, ki je ostala od piščanca. Dodamo čebulo, narezano na lističe, in česen, narezan na rezinice, ter v pečici pečemo 5 do 8 minut, da se čebula zmehča.
Podobni recepti

Hrustljav piščanec s panceto in fižolom

Kremaste testenine s piščancem, bučo in orehi

Lahek piščanec po lovsko

Piščanec po lovsko s hariso, slanino in rožmarinom

Kunec po lovsko
Prilijemo vino in ga pomešamo s čebulo, nato pa pustimo, da povre, preden dodamo lovor, timijan, nasekljana peteršiljeva stebelca in paradižnik. Jušno kocko razpustimo v 3 dl vrele vode in jo prilijemo v kozico, nato dodamo balzamični kis, po želji kapre, oljke in testeninski rižek. Dobro premešamo, solimo in popramo.
Piščančja stegna položimo nazaj v kozico s kožo navzgor in pečemo še 20 minut, da se omaka zgosti, da je rižek mehak, meso pa skoz in skoz kuhano. Jed pomešamo in pustimo 10 minut, da rižek vsrka odvečno tekočino. Posujemo s sesekljanimi peteršiljevimi lističi in postrežemo.
Tudi kot pečenka
Namesto piščančjih stegen lahko vzamemo celega piščanca in ga najprej 1 uro pečemo v veliki kozici, nato pa ga posadimo v omako in pečemo še 20 do 30 minut, da se speče in je testeninski rižek mehak.
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Dober tek je stičišče preizkušenih receptov, uporabnih kuharskih nasvetov in lepih besed.
Izhaja iz najbolj brane slovenske kulinarične revije Dober tek, ki že 30 let bralce navdušuje s kulinaričnimi zgodbami in recepti, ki vedno uspejo. V uredništvu Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov. Smo izkušena ekipa kulinaričnih novinarjev, ki radi dobro kuhamo in dobro jemo.
Uspešno sodelujemo s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.