Piščančja enolončnica z lečo in gremolato
Enolončnica, da vas pogreje in pozdravi.
Piščančja enolončnica z lečo in gremolato
Enolončnica, da vas pogreje in pozdravi.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, marec 2014
ČAS PRIPRAVE: 30 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 8 piščančjih kračic
- 2 drobno sesekljani čebuli
- 6 žlic rdeče leče
- 400 g paradižnikove polpe (sesekljanega paradižnika)
- 1 kokošja jušna kocka
- sol
- poper
gremolata
- naribana lupina 1 bio limone
- 1 drobno sesekljan strok česna
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
Priprava
V veliki kozici segrejemo polovico olja in kračice opečemo z vseh strani. Odložimo jih na pladenj, v kozico pa damo preostalo olje in čebulo. Pražimo jo 5 minut, nato dodamo lečo in paradižnikovo polpo. V pločevinko od polpe vlijemo vodo in še to zlijemo v kozico. V kozico vrnemo kračice, dodamo razdrobljeno jušno kocko, zavremo, temperaturo zmanjšamo, kozico pokrijemo in kuhamo približno pol ure. Če je treba, dodamo še malo vode. Solimo in popramo. Kozico odkrijemo in jed kuhamo odkrito še 10 minut, da se omaka nekoliko zgosti.
Sestavine za gremolato zmešamo in posujemo po kuhani enolončnici. Enolončnico postrežemo z domačim kruhom.
Opomba
Gremolata je milanska zeliščna omaka ali le mešanica zelišč. Omaka je običajno sestavljena iz peteršilja, česna, limonove lupine in oljčnega olja. Naša gremolata je le zeliščni posip brez olja.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.