Španska ribja enolončnica
S krompirjem, paradižnikom in čičerko

Španska ribja enolončnica
S krompirjem, paradižnikom in čičerko
Recept je objavljen v reviji Dober tek, maj 2013
ČAS PRIPRAVE: 50 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- pest sesekljanega peteršilja
- 2 sesekljana stroka česna
- lupina in sok 1 limone
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 srednje velika čebula
- 500 g mokastega krompirja
- 1 žlička mlete paprike
- ščepec kajenskega popra
- 400 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke (pelatov)
- 1 kocka ribje ali zelenjavne osnove
- 200 g surovih olupljenih kraljevih kozic
- 180 g kuhane čičerike
- 500 g fileja bele ribe brez kože in kosti
- sol
- poper
- oljčno olje in kruh, ko postrežemo
Priprava
V majhni skledici zmešamo peteršilj s polovico česna in limonovo lupino. Čebulo olupimo in narežemo na tanke rezine, krompir olupimo in narežemo na majhne kocke, ne večje kot 2 cm. V večji kozici segrejemo 2 žlici olja, dodamo čebulo in krompir, kozico pokrijemo in 5 minut nežno pražimo, da se čebula zmehča. Dodamo preostalo olje, česen in začimbe ter pražimo še 2 minuti.
Vlijemo limonov sok in počakamo, da zacvrči, nato dodamo paradižnik, pol pločevinke vode in zdrobljeno kocko jušne osnove. Malo solimo, pokrijemo in kuhamo 15 do 20 minut, da se krompir skuha. Medtem file bele ribe narežemo na precej velike kose.
V enolončnico dodamo rake in čičeriko, na vrh pa razporedimo kose ribe. Posodo pokrijemo, temperaturo zmanjšamo in enolončnico kuhljamo še približno 8 minut, medtem jo enkrat ali dvakrat nežno pretresemo. Ko je riba kuhana, kozico odstavimo z ognja, jed posujemo s peteršiljevo mešanico in postavimo na mizo. Zraven ponudimo steklenico dobrega oljčnega olja za pokapanje po želji in hrustljav kruh za prilogo.
© Dedal d. o. o., 2023.
Vse pravice pridržane.
Založba Dedal je bila ustanovljena leta 1991 v Ljubljani. Zaradi naše velike ljubezni do živali smo najprej začeli izdajati revijo Moj pes, prvo slovensko revijo o živalih, in knjige s področja kinologije. Leta 1995 smo natisnili prvo številko kulinarične revije Dober tek, ki je danes vodilna na svojem področju in eden najbolj branih kulinaričnih mesečnikov v Sloveniji. V uredništvu revije Dober tek nastajajo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, ki so postale prodajne uspešnice. Da pa ne bi bili »le« založniki in bi kulinariko z bralci delili tudi v praksi, organiziramo tudi kuharske tečaje, vinske delavnice, zanimive degustacije in se z bralci odpravljamo na kulinarične izlete.
Obenem ustvarjamo kulinarične vsebine, publikacije in kulinarične dogodke za podjetja.