Pečeni sir brie z želejem in orehi

Pečeni sir brie z želejem in orehi
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2010
KOLIČINA: za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 kolut sira brie
- 1 zavitek listnatega testa
- 2 žlici kutinovega želeja
- pest praženih orehov
- 1 rumenjak za premaz
Priprava
Pečico segrejemo na 175 °C. Zavitek testa razvijemo in razvaljamo. Kolut sira prerežemo vodoravno in spodnjo polovico premažemo s kutinovim želejem in posujemo s praženimi orehi. Nato zgornjo polovico ponovno položimo nazaj.
Brie položimo na sredino razvaljanega testa in ga zavijemo v testo. Na robovih testo dobro stisnemo in premažemo z rumenjakom.
Brie prestavimo na pekač, obložen s papirjem za peko, tako da so zavihki in robovi na spodnji strani. Zgornjo ploskev lahko s preostankom testa poljubno okrasimo. Testo premažemo z rumenjakom in pečemo v ogreti pečici 15 do 20 minut, da dobi testo zlato rjavo barvo.
Nasvet
Za polnjenje sira lahko uporabimo žele katerega koli jesenskega sadja in oreške po želji.
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Dober tek je stičišče preizkušenih receptov, uporabnih kuharskih nasvetov in lepih besed.
Izhaja iz najbolj brane slovenske kulinarične revije Dober tek, ki že 30 let bralce navdušuje s kulinaričnimi zgodbami in recepti, ki vedno uspejo. V uredništvu Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov. Smo izkušena ekipa kulinaričnih novinarjev, ki radi dobro kuhamo in dobro jemo.
Uspešno sodelujemo s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.