Pečeni piščanec z zelenjavo, čičerko in sirom feta
Mediteranska piščančja pečenka
Pečeni piščanec z zelenjavo, čičerko in sirom feta
Mediteranska piščančja pečenka
Recept je objavljen v reviji Dober tek, julij/avgust 2014
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 50 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 glavica česna
- 2 žlici nasekljanega origana
- 2 limoni
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 cel piščanec (pribl. 1,6 kg)
- 3 velike rdeče paprike
- 3 majhne rdeče čebule
- 4 velike bučke
- 3 žlice nasekljane mete
- 200 g sira feta
- 400 g čičerke
- sol
- poper
- lističi mete za okras
Priprava
Pečico segrejemo na 200 °C. Glavico česna razdelimo na stroke in jih olupimo. 3 stroke stremo, preostale pustimo cele. Origano nasekljamo. Stisnemo sok ene limone, drugo narežemo na krhlje. Strt česen in origano zmešamo z limonovim sokom, 3 žlicami olja in soljo, da naredimo začimbno mešanico. V noge piščanca naredimo nekaj zarez, nato ga damo v večji pekač in natremo z dvema žlicama začimbne mešanice. Stisnjene lupine limone damo v piščančjo trebušno votlino in piščanca pečemo 30 minut.
Medtem pripravimo zelenjavo. Paprikam odstranimo semena in jih razrežemo na večje koščke. Čebulo olupimo in narežemo na krhlje, bučke po dolgem razrežemo na četrtine in nato še na manjše kose. Papriko, čebulo, cele stroke česna in bučke damo v veliko skledo, solimo in premešamo. Po 30 minutah razporedimo zelenjavo okoli piščanca, poškropimo s polovico preostale začimbne mešanice in pečemo 1 uro.
Piščanca vzamemo iz pečice, ga položimo na pladenj, pokrijemo s folijo in pustimo počivati. Če je piščanec spustil veliko maščobe, jo odstranimo iz pekača, omako pa pustimo. Nadrobimo feto in odcedimo čičerko. Krhlje limone, meto, feto in čičerko ter preostalo začimbno mešanico premešamo z zelenjavo in omako v pekaču in jed postavimo nazaj v pečico za 10 minut, da se segreje. Segreto prilogo razporedimo okoli piščanca, posujemo z metinimi listi in postrežemo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.