Sestavine

tabuleh*

  • 80 g bulgurja
  • 80 g drobno sesekljanih listov mete
  • 80 g drobno sesekljanih listov peteršilja
  • 2 velika paradižnika
  • 1 rdeča čebula, drobno sesekljana
  • naribana lupina in sok 1 limone
  • 4 žlice oljčnega olja in še olje za pokapanje
  • sol
  • 1 pločevinka (400 g) kuhane čičerke
  • 400 g humusa (glej spodaj)
  • 200 g sira feta
  • pest črnih oliv brez koščic
  • majhna glava mehke zelene solate
  • lepinja ali čabata za prilogo

Priprava

1.

Najprej pripravimo tabuleh. Bulgur kuhamo v slani vodi 15 minut, da se zmehča. Odcedimo ga, v cedilu splaknemo z mrzlo vodo in pustimo, da se osuši. Paradižnik razpolovimo, odstranimo semenje in ga narežemo na kockice. Zmešamo ga z meto, peteršiljem, čebulo in bulgurjem. Olje zmešamo z limonovim sokom in lupino, solimo in s polivko začinimo bulgur.

2.

Čičerko splaknemo in osušimo. V skledo zlagamo posamezne sestavine solate v plasteh. Po dnu sklede razporedimo humus, ga potresemo s čičerko, solimo in pokapljamo z malo oljčnega olja. Pokrijemo s tabulehom in nanj razporedimo olive in zdrobljeno feto. Dodamo še natrgane liste mehke solate.

3.

Skledo pokrijemo s pokrovko ali folijo in v hladilniku hranimo do odhoda na piknik, vendar največ 24 ur. Posebej pripravimo olje, ki ga bomo nesli s seboj. Preden solato v naravi postrežemo, jo pokapljamo z oljčnim oljem, nato pa razporedimo na krožnike tako, da vsak dobi vse plasti iz sklede. Postrežemo z lepinjo ali čabato.

Tabuleh

Tabuleh je tradicionalna osvežilna solata iz arabskih dežel ter dežel srednje in vzhodne Azije.

Nasvet

Humus

Pločevinko čičerke (400 g) odcedimo in tekočino prihranimo. V mikser damo čičerko s četrtino prihranjene tekočine, 4 žlice limoninega soka, žlico do dve tahinija (pasta iz prepraženih sezamovih semen), 2 strta stroka česna, pol žličke soli in 2 žlici oljčnega olja. Mešamo 3 do 5 minut da dobimo gladko pasto. Po potrebi dodamo še malo tekočine od čičerke.

26