Pri izbiri hrane za piknik sta najpomembnejši njena praktičnost in obstojnost. Odločimo se za jedi, ki dobro prenašajo daljše transportne poti in jih lahko pojemo brez pribora ali vsaj brez noža. Za okusen in zdrav piknik so kot glavna jed poleg sendvičev primerne predvsem hladne testeninske ali riževe solate, narejene z veliko domišljije, ki jim lahko dodamo popečeno zelenjavo, sir ali tofu, stročnice, tuno, pečeno ali kuhano piščančje meso, koruzo, olive, kapre ali na primer slane filete. Zeleno solato raje pojejmo za domačo mizo, saj hitro uvene. Če jo kljub temu vzamemo s seboj, je pripravljen preliv bolje shraniti v posebni posodici ali vrečki in solato začiniti, tik preden jo pojemo. Na pikniku se odlično obnesejo tudi namazi, ki jih lahko zajemamo s krekerji, sladke in slane pite, trdi siri, ki se tudi na vročini ne stopijo, in sezonska zelenjava – doma jo le operemo, narežemo pa jo kar na pikniku, da bo tem bolj sveža. Primerni so predvsem češnjevi paradižniki, hrustljave paprike, korenje in sveže kumare. Pri izbiri posladka imejte v mislih, da ga boste pojedli šele proti koncu piknika in bo verjetno kar nekaj časa »odsedel« v košari. Zato izbirajte sladice, ki jih ni treba postreči hladne, predvsem pa naj bodo brez krem, sladke smetane ali čokoladnih glazur – najbolje se obnesejo mafini, peciva, piškoti in seveda sveže sadje v neomejenih količinah.

Solate so odlična izbira za piknik. Goste lahko navdušite s tole z robidnicami, rdečo peso, kozjim sirom in makovimi krutoni.

Ker se lahko hrana pri višjih temperaturah hitro pokvari, je pred piknikom bolje misliti preventivno in v naravi sproščeno uživati ob hrani. S seboj ne nosimo jedi s svežimi jajci, majonezo nadomestimo s sirnimi namazi ali jogurtovimi prelivi, namesto svežih salam izberimo suhe in hrano pripravljajmo s čistimi rokami. Jedi, ki jih bomo skuhali doma, na pikniku pa postregli hladne, naj se popolnoma ohladijo, preden jih zložimo v hladilno torbo. Hrano prenašajmo v vakuumsko zaprtih posodah, na pikniku pa jo takoj položimo v senco, da se ne pregreva.

Jedi na piknik najlažje prinesemo v temu namenjenih košarah, torbah in nahrbtnikih, v katerih ima vsak krožnik, vilica, kozarec in posoda svoje mesto in svojo zaščitno elastiko. Seveda lahko uporabimo tudi običajne pletene košare ali kar navadne torbe. Da bo hrana ostala čim dlje sveža in pijača hladna, jo zložimo v prenosne hladilnike in hladilne torbe ali kot praktično rešitev zamrznemo plastenko vode, ki bo hladila vsebino piknik košare, hkrati pa bo voda po nekaj urah, ko se bo odtajala, prijetna za pitje. Med najprimernejšimi pijačami za piknik so poleg negazirane vode tudi sveže iztisnjeni sadni sokovi in ohlajeni zeliščni čaji, med vini pa predvsem vnaprej dobro ohlajena vina roze, ki so nekoliko manj alkoholna.

Poleg hrane na piknik vzemimo papirnate, plastične ali (okolju prijaznejše) keramične krožnike, kozarce in pribor, rezalno desko in oster nož, papirnate ali platnene serviete in odpirače za steklenice. Ena izmed najosnovnejših potrebščin za udoben piknik je zagotovo odeja, ki naj bo velika in mehka, dobro pa je, če je s spodnje strani prekrita z vodotesno oblogo, saj so tla maja ponekod še vlažna in hladna. Nikakor seveda ne smemo pozabiti na vreče za smeti.

Romantični izleti v naravo, ki jih zaznamujejo vesela druženja ob hrani, segajo daleč v zgodovino in so tematika mnogih romanov in umetniških slik. Pomislimo na slovito Manetovo sliko Zajtrk na travi – le kdo lahko ob pogledu nanjo ostane ravnodušen! Napolnimo si življenjske baterije, ki so nam jih mrzli zimski dnevi morda izpraznili, odprimo košare, pripravimo krožnike, vilice in kozarce, napolnimo hladilne torbe in se prepustimo kosilu v naravi! Na naslednjih straneh smo za vas izbrali nekaj domiselnih idej za odličen pomladni piknik.

 

Recepti

Osvežilna sestavljena solata

Zavitek s piščancem in zelenjavo

Solata s testeninskim rižem in mocarelo

Salsa iz pečene paprike

Solata s pečeno zelenjavo in kuskusom

Hladna mesna štruca s salso iz paradižnika in paprike

Jagodni kolački s polento

OZNAKE