Sestavine

  • 1 kg svežih sardonov
  • 100 g koruzne moke
  • olje za cvrenje
  • sol

pikantna omaka

  • 1 strok česna
  • 4 žlice oljčnega olja
  • ½ žlice moke
  • 600 g pasiranega paradižnika
  • 2 žlici kisa
  • 1 vejica rožmarina
  • ½ žličke sladkorja
  • 1 žlička ostre paprike
  • nekaj kaper (po želji)

česnova omaka

  • 500 g krompirja
  • sok 1 velike limone
  • 1,5 dl oljčnega olja
  • 1 glavica česna
  • sol

Priprava

1.

Za pikantno omako v ponvi segrejemo 4 žlice olja in na njem prepražimo cel olupljen strok česna. Vzamemo ga iz ponve in vanjo damo pol žlice moke. Malo popražimo, nato dodamo paradižnik, kis in lističe rožmarina. Premešamo in kuhamo na zmernem ognju. Ko se omaka rahlo zgosti, dodamo ostro papriko in sladkor. Odstavimo, v omako vmešamo kapre (po želji) in omako prihranimo.

2.

Za česnovo omako skuhamo krompir, ga olupimo in zmečkamo. Česen olupimo in stroke eno minuto blanširamo v vreli vodi. Zmečkamo jih in primešamo krompirju. Dodamo limonov sok in oljčno olje. Omako posolimo, premešamo in prihranimo.

3.

Sardone operemo, očistimo in ponovno splaknemo pot tekočo vodo. Ko se malce osušijo, jih povaljamo v moki (najlaže tako, da moko vsujemo v vrečko za zamrzovanje, dodamo nekaj sardonov in pretresemo, nato sardone vzamemo iz vrečke in postopek ponovimo s preostalimi sardoni). Ribe ocvremo v zadostni količini vročega olja. Ocvrte odlagamo na papirnate brisače, da popijejo odvečno maščobo. Sardone posolimo in ponudimo z omakama.

9