Ocvrte urne vzmeti
Pustni ocvrtki posebne oblike
Ocvrte urne vzmeti
Pustni ocvrtki posebne oblike
Recept je objavljen v reviji Dober tek, februar 2012
ČAS PRIPRAVE: 35 min + počivanje testa
KOLIČINA: 12–15 kosov
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 100 g moke
- 5 rumenjakov
- sol
- kanček limonovega soka
- maščoba za cvrenje
- sladkor v prahu za posip
Priprava
Iz navedenih sestavin zgnetemo mehko, voljno testo, ki naj počiva pol ure. Potem testo čim tanjše razvaljamo in s koleščkom razrežemo na približno 20 cm dolge in do 5 cm široke trakove. V sredini jih preganemo in spiralno zvijemo.
Testene vzmeti ocvremo v največ 130 °C vroči maščobi. Cvremo jih zelo počasi, da se lepo hrustljavo ocvrejo vse plasti do sredine. Preden pecivo ponudimo, ga potresemo s sladkorjem v prahu. Ocvrte urne vzmeti pa odlično teknejo tudi neposladkane kot prigrizek za malico!
Nasvet
Namesto urnih vzmeti lahko iz tega testa oblikujemo tudi oblance: testene trakove ovijemo okrog ročaja kuhalnice in potopimo v vročo maščobo. Oblance cvremo počasi, potem pa jih takoj stresemo z ročaja in dobro odcedimo na papirnatem prtiču.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.