Mini panettone
Italijansko božično pecivo. V pomanjšani različici je tako prisrčno, da ga je kar škoda pojesti ...

Mini panettone
Italijansko božično pecivo. V pomanjšani različici je tako prisrčno, da ga je kar škoda pojesti ...
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2013
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 10 min + vzhajanje
KOLIČINA: 10 kruhkov
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 2 jajci
- 1 rumenjak
- 1 žlička vaniljeve arome
- 500 g moke
- 2 zavitka suhega kvasa
- 100 g sladkorja
- 2 dl toplega mleka
- 200 g zmehčanega masla
- 150 g mešanega suhega sadja
- 100 g kandirane pomarančne in limonove lupinice
- ½ žličke soli
- mleko za premaz
- 1–2 žlici mandljevih lističev
Priprava
Jajci in rumenjak stepemo z vaniljevo aromo. V veliko skledo presejemo moko in ji dodamo sladkor, kvas in sol. Dodamo mleko in jajca z aromo ter s kuhalnico nežno mešamo, da dobimo lepljivo in mehko testo. Pokrijemo ga s prozorno kuhinjsko folijo in pustimo na toplem vzhajati, da se njegov volumen podvoji.
Pripravimo 10 manjših okroglih pekačev (ali pločevinke s približno 2 dl prostornine) in jih obložimo s papirjem za peko tako, da nekaj papirja gleda čez rob pekača. Lahko uporabimo tudi pekač za mafine, ki ga prav tako obložimo s papirjem ali papirčki za mafine.
V vzhajano testo z rokami vmešamo še maslo, nasekljano suho sadje, pomarančno in limonovo lupino. Testo narežemo na 10 enakih delov in jih damo v pripravljene pekače. Pokrijemo s folijo in spet pustimo, da vzhaja.
Pečico segrejemo na 190 °C. Kruhke nežno premažemo z mlekom, jih posujemo z mandljevimi lističi in pečemo 25 do 30 minut do zlato rjave barve. Kruhke je dobro v 3 dneh pojesti ali pa jih za največ 6 tednov zamrzniti.
© Dedal d. o. o., 2023.
Vse pravice pridržane.
Založba Dedal je bila ustanovljena leta 1991 v Ljubljani. Zaradi naše velike ljubezni do živali smo najprej začeli izdajati revijo Moj pes, prvo slovensko revijo o živalih, in knjige s področja kinologije. Leta 1995 smo natisnili prvo številko kulinarične revije Dober tek, ki je danes vodilna na svojem področju in eden najbolj branih kulinaričnih mesečnikov v Sloveniji. V uredništvu revije Dober tek nastajajo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, ki so postale prodajne uspešnice. Da pa ne bi bili »le« založniki in bi kulinariko z bralci delili tudi v praksi, organiziramo tudi kuharske tečaje, vinske delavnice, zanimive degustacije in se z bralci odpravljamo na kulinarične izlete.
Obenem ustvarjamo kulinarične vsebine, publikacije in kulinarične dogodke za podjetja.