Mesne kroglice s krompirjem
Mesne kroglice so priljubljena jed v številnih kuhinjah Azije, Evrope in Amerike.
Mesne kroglice s krompirjem
Mesne kroglice so priljubljena jed v številnih kuhinjah Azije, Evrope in Amerike.
Kroglice iz mletega mesa so včasih dopolnjene z drobtinami, čebulo, jajci, maslom ali začimbami, nato pa kuhane, ocvrte ali pečene. Mesne kroglice so bile priljubljene že v stari dobi Kitajske in v starem Rimu.
Pri nas jim pravimo čufte, kar je oblika orientalskega imena kofta. Danes so priljubljene po vsem svetu, povsod jih pripravljajo malce drugače in pod svojim imenom. Tako v Italiji kot denimo na švedskem, kjer so celo nacionalna jed. Pravijo jim köttbullar in so precej majhne, postrežene s smetanovo omako. Prvič si jih je dal pripraviti švedski kralj po turškem receptu.
Sestavine
- 800 g mlete svinjine
- 2 stroka česna
- 1 čebula
- origano
- sol in poper
- 1 žlica mlete paprike
- 1 jajce
- 2 žlici drobtin
- 600 g krompirja
- 4 žlice sončničnega olja
- 1 žlica mlete kumine
- 1 rdeča paprika
- mlada čebulica in zelišča za okras (po želji)
Priprava
Čebulo in česen olupimo ter sesekljamo, nato pa zmešamo z mletim mesom. Začinimo z origanom, soljo, poprom in mleto papriko.
Mešanici dodamo jajce in drobtine ter dobro premešamo, nato pa oblikujemo manjše kroglice.
Krompir olupimo, narežemo na četrtine in v skledi zmešamo z oljem, soljo in kumino. Papriko narežemo na manjše koščke.
V naoljen pekač izmenično polagamo mesne kroglice, krompir in papriko. Pečemo v pečici na 180 ° C približno 35 minut. Preden postrežemo, lahko jed okrasimo z mlado čebulico in zelišči.
Podobni recepti
Puranje mesne kroglice v omaki z bučkami in olivami
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.