Sestavine

  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 por
  • 2,5 dl piščančje ali ribje jušne osnove
  • 100 g crème fraîche ali kisle smetane
  • 150 g graha
  • 150 g boba
  • 4 fileji lososa brez kože in kosti
  • majhen šopek narezanega drobnjaka
  • sol in poper
  • krompirjev pire ali kuhan riž za prilogo

Priprava

1.

Por očistimo in narežemo na tanke kolobarje. V večji ponvi s pokrovko segrejemo olje in na njem 5 do 10 minut pražimo por, da se zmehča, vendar se ne sme obarvati. Prilijemo jušno osnovo in nekaj minut kuhamo, da se rahlo pokuha, nato dodamo še smetano. Omako solimo, popramo in kuhamo še minuto.

2.

V omako dodamo grah in bob, premešamo in nato vstavimo še lososove fileje. Temperaturo zmanjšamo, ponev pokrijemo in kuhljamo 12 do 15 minut, odvisno od tega, kako debeli so fileji. Potresemo z drobnjakom in postrežemo s krompirjevim pirejem ali rižem.

Nasvet

V taki omaki lahko pripravimo tudi piščanca. Štiri fileje piščančjih prsi najprej 15 do 20 minut kuhamo v smetanovi omaki, nato dodamo grah in bob ter 2 žlici nasekljanega pehtrana in kuhamo še 10 minut.

2