Sestavine

  • 1 čebula
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 350 g riža za rižoto (npr. arborio)
  • 1 strok česna
  • 1,5 l vrele zelenjavne jušne osnove
  • 170 g prekajenega lososa
  • 85 g maskarponeja
  • 3 žlice sesekljanega peteršilja
  • naribana lupina 1 limone
  • malo limonovega soka
  • pest rukole
  • poper

Priprava

1.

Čebulo olupimo in drobno nasekljamo. V ponvi segrejemo olje in na njem 5 minut pražimo čebulo. Dodamo riž in drobno nasekljan česen ter pražimo še 2 minuti. Vmes jed večkrat premešamo. V ponev vlijemo tretjino jušne osnove in počasi kuhljamo in večkrat premešamo. Vedno, ko riž popije tekočino, dodamo novo zajemalko jušne osnove in ob pogostem mešanju skuhamo riž.

2.

Prekajen losos narežemo. Ko se riž skuha in rižota postane kremasta, jo vzamemo z ognja in vmešamo tri četrtine prekajenega lososa. Dodamo še sir maskarpone, peteršilj in limonovo lupino. Začinimo s sveže mletim poprom, soliti pa ni treba, saj je že losos zadosti slan. Pustimo počivati 5 minut, nato pa po želji dodamo še malo limonovega soka. Posujemo s preostalim, grobo narezanim lososom in rukolo ter postrežemo.

22