Kunec v limonovi marinadi
Ideja za malo drugačno nedeljsko kosilo.
Kunec v limonovi marinadi
Ideja za malo drugačno nedeljsko kosilo.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, februar 2011
KOLIČINA: za 4–5 oseb
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 1 očiščen kunec (pribl. 1,3 kg)
- 130 g slanine
- 4 limone, od tega 1 neškropljena
- 1 strok česna
- 2 lovorova lista
- 2 vejici svežega rožmarina
- 5 vejic svežega timijana
- 6 listov bazilike
- šopek peteršilja
- šilce konjaka
- oljčno olje
- zelenjavna ali mesna jušna osnova po potrebi
- sol
- poper
Priprava
Kunca razrežemo na primerne kose, ga operemo, posušimo in položimo v skledo. Lupimo neškropljene limone nastrgamo. Iz vseh štirih limon iztisnemo sok. Kunca prelijemo s 4 žlicami olja in limonovim sokom, dodamo nastrgano limonovo lupino, lovor, timijan, vejico rožmarina in natrgane liste bazilike. Solimo, popramo in premešamo, nato pokrito v hladilniku mariniramo vsaj 4 ure.
Slanino narežemo na koščke. V veliki ponvi segrejemo 6 žlic olja in na njem prepražimo slanino s sesekljanim česnom in drugo vejico rožmarina.
Kunca vzamemo iz marinade in ga odcedimo (marinado prihranimo). Kose kunčjega mesa dodamo k slanini in jih z vseh strani lepo popečemo. Zalijemo s konjakom in flambiramo (prižgemo alkoholne hlape), počakamo, da plameni ugasnejo, dodamo marinado in zajemalko jušne osnove, pokrijemo in kuhamo približno 40 minut. Po potrebi jedi občasno dolijemo še malo jušne osnove in jo dosolimo, na koncu jo potresemo s peteršiljem in postrežemo s krompirjevim pirejem.
Nasvet
Namesto kuhanja v ponvi, lahko jed preložimo v pekač (ko smo ji dodali marinado in jušno osnovo) in pokrito s folijo do konca spečemo v pečici. Pečemo jo približno 40 minut na 180 °C. Zadnjih 10 minut folijo odstranimo, da se kunec lepo zapeče.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.