Sestavine

  • 1 kunec
  • 100 g dimljene slanine
  • sol
  • mleti poper

nadev

  • 300 g belega kruha
  • 1 dl kisle smetane
  • 2 jajci
  • 100 g sesekljane čebule
  • 150 g mešane zelenjave (korenje, bučke, koleraba, lahko tudi gobe …)
  • 2 žlici olja
  • 1 sesekljan strok česna
  • sesekljan peteršilj
  • majaron
  • svinjska mrežica
  • lesena palica primerne dolžine in debelosti
  • tanjša žica za povezovanje

Priprava

1.

Na kocke narezan kruh zmešamo s kislo smetano in jajcem, dodamo prepraženo sesekljano čebulo z narezano zelenjavo, sesekljan peteršilj in česen, majaron, solimo in popramo. Oblikujemo tanko štručko in jo zavijemo v svinjsko mrežico.

2.

Kunca solimo, popramo, ga položimo na pripravljeno leseno palico in označimo sredino skokov na eni strani in plečk na drugi strani. Na označenih delih v palico zvrtamo tanjši luknji. Kunca prebodemo s palico, tako da luknje prilagodimo koncem mesa. Skozi hrbtišče na dveh koncih z žico naredimo zanko okoli lesene palice in na zunanji strani hrbtišča žici trdno povežemo. V trebušno votlino položimo pripravljeno štručko in trebušno votlino zašijemo z žico. Skoke in plečki prebodemo s kovinskima nabodaloma tako, da z nabodaloma gremo skozi izvrtani luknji na palici. Na obeh koncih skoka in plečki na koncih z žico trdno privežemo ob palico.

3.

Slanino narežemo na primerno velike trakove. Z ostrim tankim nožem zarežemo v meso kunca in v zareze zatikamo narezano slanino. Kunca položimo ob ogenj na rogovili, da ga lahko med peko nemoteno obračamo. Pečemo ga na zmernem ognju, med peko ga večkrat premažemo z mešanico olja in poljubnih zelišč, kar da mesu prijetno aromo. Čas pečenja je približno 1 uro in 40 minut, odvisen pa je od moči ognja in debeline kunca.

17