Kruhki bagel
Kruhki bagel ali bagli, kot jim pravimo po domače, izvirajo iz Poljske, priljubljeni pa so po vsem svetu. Posebni so zato, ker jih pred peko za kratek čas damo v krop, da dobijo intenzivnejšo barvo skorjice in postanejo značilno žvečljivi.

Kruhki bagel
Kruhki bagel ali bagli, kot jim pravimo po domače, izvirajo iz Poljske, priljubljeni pa so po vsem svetu. Posebni so zato, ker jih pred peko za kratek čas damo v krop, da dobijo intenzivnejšo barvo skorjice in postanejo značilno žvečljivi.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, marec 2021
ČAS PRIPRAVE: 1 ura + vzhajanje
KOLIČINA: 10 kruhkov
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 1 zavitek (7 g) suhega kvasa ali 1⁄2 kocke (21 g) svežega
- 500 g bele moke in še malo za oblikovanje
- 2 žlici svetlo rjavega sladkorja
- 1 žlička soli
- malo olja za namastitev
- 1 žlica sode bikarbone
- 1 beljak za premaz
- semena po okusu za posip
Priprava
Kvas zmešamo s 3 dl mlačne vode. Moko, sladkor in sol damo v veliko skledo in zmešamo. Prelijemo s kvascem in zamesimo v grobo testo. Testo zvrnemo na delovno površino in gnetemo, da dobimo gladko in prožno testo – trajalo bo približno 10 minut. Nato testo damo v rahlo naoljeno skledo, jo pokrijemo z naoljeno prozorno kuhinjsko folijo, postavimo na toplo mesto in pustimo, da vzhaja na dvojno prostornino – trajalo bo približno 1 uro.
Nato testo odkrijemo in ga zvrnemo na delovno površino. Razdelimo ga na 10 delov in oblikujemo kroglice – da bodo res enako velike, jih lahko stehtamo. Dva velika plitva pekača obložimo s papirjem za peko in nanju položimo kroglice testa, nato jih ohlapno pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo. Pustimo jih vzhajati približno 30 minut oziroma toliko časa, da narastejo in se napihnejo.

Folijo odstranimo. S pomokanim prstom na sredini vsake kroglice naredimo luknjo in jo vrtimo okrog, da se testo malo raztegne, a pazimo, da iz njega ne iztisnemo preveč zraka. Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo).

Podobni recepti

Kruhki z jajci, majonezo in krešo

Kruhki z žara

Kruhki z lososom, špinačo in poširanimi jajci

Bučni namaz s pistacijami

Namaz iz albuminske skute s paradižnički in popečenimi kruhki
V veliko kozico nalijemo vodo in jo zavremo. Dodamo sodo bikarbono, da bodo imeli kruhki sijočo in žvečljivo skorjico, ko bodo pečeni. V vodo položimo bagel in ga kuhamo 1 minuto (2 minuti, če želimo bolj žvečljive kruhke); sredi kuhanja ga obrnemo. S penovko ga poberemo iz vode, dobro odcedimo in vrnemo na pekač. Ponovimo s preostalimi bagli.

Bagle premažemo z razžvrkljanim beljakom in posujemo z izbranimi semeni. Pečemo jih 20 do 25 minut oziroma toliko časa, da se zlato zapečejo. Preložimo jih na kuhinjsko mrežico in pustimo, da se ohladijo. Postrežemo jih s kremnim sirom (to je klasična kombinacija) ali z drugimi namazi:
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Dober tek je stičišče preizkušenih receptov, uporabnih kuharskih nasvetov in lepih besed.
Izhaja iz najbolj brane slovenske kulinarične revije Dober tek, ki že 30 let bralce navdušuje s kulinaričnimi zgodbami in recepti, ki vedno uspejo. V uredništvu Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov. Smo izkušena ekipa kulinaričnih novinarjev, ki radi dobro kuhamo in dobro jemo.
Uspešno sodelujemo s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.