Sestavine

  • 600 g krompirja
  • 400 g belih belušev
  • 10 češnjevih paradižnikov
  • 100 g ovčjega sira
  • 20 čemaževih listov
  • 2 dl sladke smetane
  • 1 dl mleka
  • 1 dl kisle smetane
  • 1 žlica gorčice
  • 2 žlici naribanega parmezana
  • sol
  • poper
  • 2 jajci
  • maslo za model

Priprava

1.

Krompir operemo, v lupini skuhamo v slani vodi, odcedimo in počakamo, da preostala tekočina izpari. Beluše olupimo, odrežemo olesenele konce, stebla pa poševno narežemo na 2 cm dolge kose. Češnjeve paradižnike operemo in razpolovimo. Ovčji sir narežemo na kocke. Čemaževe liste narežemo na ozke trakove.

2.

Polovični količini čemaža dodamo mleko, sladko in kislo smetano, gorčico in parmezan ter naredimo pire; začinimo s soljo in poprom. Čemaževemu pireju dodamo obe jajci in ponovno hitro zmiksamo. Vmešamo polovico preostalega čemaža.

3.

Krompir olupimo in narežemo na rezine. Krompirjeve rezine in koščke belušev pomešamo s pripravljeno omako in maso napolnimo v model za narastek, ki smo ga rahlo namazali z maslom. Narastek pokrijemo z alufolijo in pečemo v prej ogreti pečici pri 200 °C. Po 15 minutah pečenja vzamemo narastek iz pečice, po površini razporedimo paradižnikove polovičke in kocke ovčjega sira ter odkrito pečemo nadaljnjih 10 minut. Preden narastek ponudimo, ga potresemo s preostalim čemažem.

15