Korenčkova juha s karijem
Aromatična korenčkova juha za zimske dni
Korenčkova juha s karijem
Aromatična korenčkova juha za zimske dni
Recept je objavljen v reviji Dober tek, December 2019
ČAS PRIPRAVE: 1 ura
KOLIČINA: za 6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 3 čebule
- 1,2 kg korenja
- 4 paradižniki
- velik kos svežega ingverja
- 2 zelena čilija
- 2 žlici repičnega olja
- 1 žlička semen grškega sena
- 2 žlički semen kumina (orientalske kumine)
- 2 žlički koriandrovih semen
- 8 zelenih strokov kardamoma
- 1 žlička kurkume
- 2 žlički garam masale
- sol in poper
- 2 litra zelenjavne jušne osnove
- sok 1 limone
- 2 dl mleka (ali kokosovega mleka)
ko postrežemo
- salsa iz indijskih oreškov in koriandra
- narezana mlada čebulica
Priprava
Čebulo drobno nasekljamo, korenje narežemo na kolobarje, paradižnik na koščke. Ingver olupimo in nasekljamo, čili nasekljamo.
V kozici segrejemo olje. Dodamo semena in kardamom ter pražimo, da začnejo cvrčati. Dodamo čebulo in korenje ter pražimo nekaj minut, da se malo obarvata in zadišita. Nato dodamo paradižnik, ingver, čili in začimbe ter dušimo še 8 do 10 minut, medtem občasno pomešamo.
Prilijemo jušno osnovo, zavremo in nežno kuhamo 40 minut, da je korenček zelo mehak. Pustimo, da se malo ohladi, nato juho gladko zmešamo s paličnim mešalnikom ali v multipraktiku. Dodamo limonov sok ter solimo in popramo po okusu. Juho zlijemo nazaj v lonec, dodamo mleko in pogrejemo. Ponudimo jo s salso iz indijskih oreškov in koriandra ter z mlado čebulico, narezano na kolobarčke.
Nasvet
Recept za salso najdete tukaj.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.