Sestavine

  • 300 g mešanega suhega sadja in jagodičevja
  • 2,2 dl vročega čaja
  • sok 1 pomaranče (približno 0,7 dl)
  • lupinica 1 pomaranče
  • 50 g masla
  • 100 g svetlega rjavega sladkorja
  • 1 jajce
  • 220 g moke
  • 1,5 žličke pecilnega praška
  • 4 žlice sladkorja demerara*
  • maslo za model

Priprava

1.

Suho sadje po potrebi nasekljamo, stresemo v skledo in prelijemo z vročim čajem, pomarančnim sokom in lupinico. Pokrijemo ga s prozorno kuhinjsko folijo in pustimo vsaj 4 ure namakati, še bolje pa čez noč.

2.

Pečico segrejemo na 180 °C. Podolgovat model s prostornino 1 litra premažemo z maslom in ga obložimo s papirjem za peko. Maslo in sladkor stepemo, da dobimo kremasto zmes. Vmešamo jajce, nato še moko s pecilnim praškom. Previdno vmešamo namočeno sadje s tekočino in vse skupaj stresemo v pripravljen model. S hrbtno stranjo žlice poravnamo vrh in ga posujemo s tanko plastjo sladkorja demerara.

3.

Pečemo 1 uro oziroma tako dolgo, da ostane lesena palčka, ki jo zapičimo v kolač, čista, ko jo izvlečemo. Kolač ohladimo v modlu, nato ga zvrnemo ven, narežemo na rezine in postrežemo.

31