Karamelni puding z grozdjem

Karamelni puding z grozdjem
Recept je objavljen v reviji Dober tek, oktober 2013
ČAS PRIPRAVE: 45 min + hlajenje
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 200 g drobnega kristalnega sladkorja
- nekaj kapljic limonovega soka
- malo vode za karamel
- 100 g belega grozdja
- 100 g črnega grozdja
- šilce konjaka
- 2,5 dl mleka
- ½ vrečke praška za vaniljev puding
- 3 rumenjaki
- 1 šilce pomarančnega likerja
- 3 listi želatine
- 2,5 dl sladke smetane za stepanje
- čokoladni ostružki
- grozdje in metini lističi za okras
Priprava
Sladkor pomešamo z limonovim sokom in 4 do 6 žlicami vode. Na blagem ognju vse skupaj zavremo in kuhamo tako dolgo, da se pojavijo mehurji in da sladkor dobi medeno barvo. Nato dodamo 3 žlice vode in premešamo. Tako pripravljen karamel prihranimo.
Grozdje operemo, osmukamo jagode, jih razpolovimo, pomešamo s konjakom in postavimo na hladno, da se grozdje prepoji.
Vaniljev puding pripravimo po navodilu iz mleka in praška. Ohlajen puding pretlačimo skozi sito. Gladko ga zmešamo s skoraj vsem karamelom (malo ga prihranimo za okras), rumenjaki in pomarančnim likerjem.
Želatino namočimo v hladno vodo, ožmemo in raztopimo v malo tople vode. Sladko smetano čvrsto stepemo in skupaj z želatino vmešamo v puding.
V kremo vmešamo še grozdje in napolnimo v modelčke, ki smo jih splaknili s hladno vodo; postavimo jih za 2 uri v zamrzovalnik, nato pa še za tri ure v hladilnik.
Pred postrežbo modelčke potopimo v vročo vodo in puding zvrnemo na krožnike. Sladico pokapamo s preostalim karamelom ter okrasimo s čokoladnimi ostružki, metinimi lističi in grozdnimi jagodami.
© Dedal d. o. o., 2023.
Vse pravice pridržane.
Založba Dedal je bila ustanovljena leta 1991 v Ljubljani. Zaradi naše velike ljubezni do živali smo najprej začeli izdajati revijo Moj pes, prvo slovensko revijo o živalih, in knjige s področja kinologije. Leta 1995 smo natisnili prvo številko kulinarične revije Dober tek, ki je danes vodilna na svojem področju in eden najbolj branih kulinaričnih mesečnikov v Sloveniji. V uredništvu revije Dober tek nastajajo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, ki so postale prodajne uspešnice. Da pa ne bi bili »le« založniki in bi kulinariko z bralci delili tudi v praksi, organiziramo tudi kuharske tečaje, vinske delavnice, zanimive degustacije in se z bralci odpravljamo na kulinarične izlete.
Obenem ustvarjamo kulinarične vsebine, publikacije in kulinarične dogodke za podjetja.