Sestavine

  • 200 g svežega graha
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 strok česna
  • 500 g bučk
  • 1 pločevinka (400 g) belega fižola
  • 1 l vroče zelenjavne jušne osnove
  • 2 žlici bazilikinega pesta
  • sol in poper

Priprava

1.

Grah v majhni količini vode kuhamo 15 do 18 minut in ga odcedimo. Olupljen česen narežemo na rezinice, bučke po dolgem razrežemo na četrtine, te pa na koščke. V veliki kozici segrejemo olje in na njem nekaj sekund pražimo česen, nato dodamo bučke in jih pražimo 3 minute, da se začnejo mehčati. Primešamo grah ter odcejen in oplaknjen fižol, nato prilijemo vročo jušno osnovo in kuhamo še 3 minute.

2.

V juho vmešamo pesto, malo solimo in popramo, naložimo v skodele in postrežemo, po želji s hrustljavim črnim kruhom.

Nasvet

Za juho lahko uporabimo tudi zamrznjen grah, ki ga brez predhodnega kuhanja dodamo v juho skupaj s fižolom.

4