Bučkina juha s krompirjem in sirom

Bučkina juha s krompirjem in sirom
Recept je objavljen v reviji Dober tek, maj 2012
ČAS PRIPRAVE: 30 min
KOLIČINA: za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 500 g mladega krompirja
- 2 zelenjavni jušni kocki
- 1 kg bučk
- šopek mlade čebulice
- 100 g naribanega sira čedar
- ščep muškatnega oreška
- sol
- poper
- sir in malo muškatnega oreška ali popra za posip
Priprava
Krompir očistimo, skrtačimo in grobo narežemo. Damo ga v večjo ponev, dodamo toliko vode, da je krompir pokrit, v vodo pa nadrobimo še jušni kocki. Zavremo, nato pa ponev pokrijemo in kuhamo 5 minut. Dodamo grobo narezane bučke, ponev spet pokrijemo in kuhamo še 5 minut. Nato dodamo še na kolobarje narezano čebulico; eno prihranimo za postrežbo. Pokrijemo in spet 5 minut kuhamo.
Ponev odstranimo z ognja in v juho vmešamo sir ter vse skupaj začinimo z muškatnim oreškom, soljo in poprom. S paličnim mešalnikom zmeljemo sestavine, in če je juha pregosta, dodamo še malo vode. Juho posujemo s sirom, muškatnim oreškom ali poprom in kolobarji prihranjene mlade čebulice. Juho lahko tudi ohladimo in jo shranimo v zamrzovalniku tudi do 3 mesece.
© Dedal d. o. o., 2023.
Vse pravice pridržane.
Založba Dedal je bila ustanovljena leta 1991 v Ljubljani. Zaradi naše velike ljubezni do živali smo najprej začeli izdajati revijo Moj pes, prvo slovensko revijo o živalih, in knjige s področja kinologije. Leta 1995 smo natisnili prvo številko kulinarične revije Dober tek, ki je danes vodilna na svojem področju in eden najbolj branih kulinaričnih mesečnikov v Sloveniji. V uredništvu revije Dober tek nastajajo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, ki so postale prodajne uspešnice. Da pa ne bi bili »le« založniki in bi kulinariko z bralci delili tudi v praksi, organiziramo tudi kuharske tečaje, vinske delavnice, zanimive degustacije in se z bralci odpravljamo na kulinarične izlete.
Obenem ustvarjamo kulinarične vsebine, publikacije in kulinarične dogodke za podjetja.