Sestavine

  • 1 buča
  • 2 rdeči čebuli
  • 3 stroki česna
  • 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
  • pest vejic svežega timijana
  • 300 g ješprenja
  • 50 g orehovih jedrc
  • 1 ½ žlice javorovega sirupa
  • 1 žlička rjavega sladkorja
  • ½ žličke zdrobljenega suhega čilija
  • 2 žlički balzamičnega kisa
  • 1 žlička dijonske gorčice
  • 100 g mlade špinače
  • 150 g sira z modro plesnijo
  • sol
  • poper

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 200 °C. Bučo olupimo, odstranimo semena (in jih prihranimo) in narežemo na kose. Čebuli olupimo in narežemo na četrtine, česen pa olupimo in nekoliko stremo.

2.

Bučo, čebulo in česen prestavimo na pekač, začinimo z dvema žlicama oljčnega olja, soljo in poprom, premešamo in postavimo v pečico. Po 20 minutah zelenjavo premešamo in ji priložimo osmukane lističe timijana. Nato jo pečemo še 15 do 25 minut, da postane na robovih nekoliko hrustljava, in pekač vzamemo iz pečice. Odstranimo česen in pustimo, da se jed ohladi.

3.

Ješprenj skuhamo, da je na ugriz še nekoliko čvrst, odcedimo in ohladimo. Medtem splaknemo prihranjena bučna semena, odstranimo morebitno meso, ki se je prijelo nanje, in semena osušimo. Skupaj z grobo nasekljanimi orehi jih stresemo v ponev in zlato rjavo popražimo. Dodamo pol žlice olja, javorjev sirup, sladkor, čili in malo soli. Zmes premešamo, in ko po nekaj minutah sladkor karamelizira, jo zvrnemo na pladenj, da se ohladi. Ohlajeno razlomimo na koščke.

4.

Za preliv balzamični kis zmešamo s preostalim oljčnim oljem, gorčico in po želji solimo in popramo. Pečene kose buče in čebule zmešamo z ješprenjem, dodamo lističe špinače, na tanko narezan sir in preliv. Premešamo in posujemo z oreščki. Solato lahko okrasimo z vejicami timijana.

26