Jelenčkove palačinke
Pričarajte otroške nasmehe z igrivim zajtrkom
Jelenčkove palačinke
Pričarajte otroške nasmehe z igrivim zajtrkom
Recept je objavljen v reviji Dober tek, December 2019
ČAS PRIPRAVE: 22 min
KOLIČINA: 4 palačinke
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 150 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- ½ žlice rjavega sladkorja
- ščep soli
- 1 razžvrkljano jajce
- ½ žlice javorovega sirupa
- 1,5 dl mleka
- nekaj kapljic rdečega barvila za živila
- rastlinsko olje za peko
- javorov sirup za preliv
- sladkor v prahu za posip
potrebujemo še
- potrebujemo še
Priprava
V skledi zmešamo vse suhe sestavine. V vrču zmešamo mokre sestavine (razen barvila) in mešanico postopoma prilijemo k suhim, medtem mešamo z metlico, da dobimo gladko testo.
Dve žlici testa damo v skledico in ga obarvamo z nekaj kapljicami rdečega barvila za živila. Prelijemo ga v plastenko za brizganje.
Tretjino preostalega testa damo v drugo plastenko, drugi dve tretjini pa prelijemo v vrč.
V oplasteni ponvi segrejemo kanček olja. V ponev iz plastenke nabrizgamo testo tako, da dobimo obris jelenčkove glave, in narišemo dva krogca za oči. Obraz zapolnimo s testom iz vrča. Z obarvanim testom naredimo nosek. Palačinko pečemo 1 do 2 minuti, nato jo obrnemo in pečemo še 1 minuto. Ponovimo še trikrat, da dobimo 4 palačinke. Postrežemo jih s sladkorjem v prahu in javorovim sirupom.
Nasvet
Prvi Rudolf morda ne bo popoln, a vaja dela mojstra.
Namesto barvila za živila lahko za nosek uporabimo tudi malino.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.