Hruškov čatni s suhimi marelicami
Omaka, ki se lahko postreže k mesu
Hruškov čatni s suhimi marelicami
Omaka, ki se lahko postreže k mesu
Recept je objavljen v reviji Dober tek, oktober 2011
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 50 min
KOLIČINA: 8,5 dl
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1,25 kg hrušk
- 400 g zrelega paradižnika
- 400 g sladkorja
- 150 g jabolk
- 150 g čebule
- 150 g suhih marelic
- 3 žlice nasekljanega svežega ingverja
- 2 žlički soli
- 4,5 dl belega vinskega kisa
Priprava
Paradižnik operemo, ga za nekaj sekund potopimo v vrelo vodo, olupimo in mu odstranimo semena ter meso nasekljamo. Jabolka operemo, olupimo in jih narežemo na kocke. Čebulo prav tako olupimo in jo drobno nasekljamo. Suhe marelice nasekljamo, hruške pa operemo, olupimo in narežemo na kocke.
Vse sestavine, razen hrušk, zmešamo in jih damo v veliko ponev ter zavremo. Ogenj nato zmanjšamo in vse skupaj kuhljamo na nizkem ognju približno 1 uro. Vmes vsakih 10 minut premešamo. Po 1 uri, ko vse skupaj postane gosto tekoče, dodamo na kocke narezane hruške, kuhamo še pol ure in večkrat premešamo. Čatni nato odstranimo z ognja, ga popolnoma ohladimo in shranimo v sterilizirane kozarce.
Nasvet
Hruškov čatni lahko postrežete k pečeni topli ali hladni svinjini, jagnjetini in perutnini. Odlično se ujame tudi s staranimi siri in siri s plemenito plesnijo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.