Sestavine

testo

  • 250 g gladke moke
  • 5 dl mleka
  • 2 jajci
  • 1⁄2 žlice sladkorja
  • 1⁄2 žličke soli

nadev

  • 250 g pretlačene skute
  • 2 dl sladke smetane
  • 2 jajci
  • šopek svežega ali 2 žlici suhega pehtrana
  • 2 žlici sladkorja
  • 1 žlica drobtin
  • ščepec soli

preliv

  • 1 dl kisle smetane
  • 1 jajce
  • olje ali maslo za peko palačink in za pekač

Priprava

1.

V skledo damo polovico mleka, sladkor, sol, jajci in moko. Sestavine gladko zmešamo in nato dodamo preostalo mleko. Še enkrat zmešamo, nato testo za palačinke pustimo pol ure počivati.

2.

Ponev za palačinke segrejemo, namažemo z maslom ali pokapamo z oljem in spečemo tanke palačinke.

3.

Če imamo svež pehtran, ga drobno nasekljamo. Pretlačeni skuti dodamo vse preostale sestavine za nadev in previdno zmešamo.

4.

Pekač namastimo. Palačinke namažemo z nadevom in jih v več plasteh zložimo v pekač. Kislo smetano zmešamo z jajcem in z mešanico prelijemo palačinke. Pečemo jih na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo) približno pol ure, da se zlato zapečejo. Postrežemo jih lahko kot sladico ali kot glavno jed.

5