Cvetačne testenine s sirom in špinačo
Krepke testenine za hladne dni
Cvetačne testenine s sirom in špinačo
Krepke testenine za hladne dni
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2011
ČAS PRIPRAVE: 1 ura
KOLIČINA: za 6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
paradižnikova omaka
- 4 stroki česna
- 2 žlici oljčnega olja
- 700 g paradižnikovega pireja
- sol
- poper
- 8,5 dl mleka
- 50 g moke
- 50 g masla
- 1 žlička dijonske gorčice
- 100 g naribanega trdega sira (grojer, čedar)
- 25–50 g sira z modro plesnijo
- ½ žličke mletega muškatnega oreška
- 250 g peresnikov
- 1 kg cvetače
- 75 g zamrznjene špinače
- 1 žlica masla
- 25 g popraženih pinjol
- sol
- poper
- 6 ognjevarnih modlov
Priprava
Najprej pripravimo paradižnikovo omako. Česen olupimo, 3 stroke narežemo na rezine, enega pa pustimo celega. V ponvi segrejemo olje in na njem kakšno minuto pražimo rezinice česna, da zadišijo. Dodamo paradižnikov pire, začinimo s soljo in poprom, ponev pokrijemo in kuhljamo 20 minut, da se omaka zgosti.
Medtem pripravimo sirovo omako. V kozico damo mleko, moko in maslo. Vse skupaj segrejemo in do vretja neprestano mešamo, da dobimo gladko omako. Ko zavre, kuhljamo še 3 minute, nato pa odstranimo z ognja. Rahlo ohladimo; to naj traja približno 5 minut; nato pa vmešamo gorčico, skoraj ves nariban sir, polovico sira z modro plesnijo in polovico muškatnega oreška.
Podobni recepti
Polnozrnate testenine s pečeno bučo, šalotko, špinačo in albuminsko skuto
Zapečene testenine s šunko in sirom
V zadostni količini slane vode 8 minut kuhamo testenine in na cvetke razdeljeno očiščeno cvetačo, nato pa peresnike in cvetačo odcedimo. V ponvi segrejemo žlico masla in dodamo cel strok česna, odmrznjeno in dobro odcejeno špinačo, preostali muškatni orešek, sol in veliko popra. Vse skupaj pražimo 2 minuti, vmes mešamo, nato pa strok česna odstranimo.
Približno 3 dl sirove omake prihranimo, preostalo pa zmešamo s testeninami in cvetačo. Polovico paradižnikove omake razdelimo v 6 manjših modlov in jo prekrijemo z malo špinače. Dodamo mešanico testenin in cvetače, prekrijemo s preostalo špinačo in prelijemo s preostalo paradižnikovo omako, vse pa še s sirovo omako. Posujemo s sirom, ki nam je ostal, in pinjolami. Pečico segrejemo na 200 °C in pečemo 18 do 20 minut do zlato rjave barve. Postrežemo z zeleno solato.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.