Čokoladna sirčkova torta brez peke
Čokoladna sirčkova torta bo zvezda prazničnega omizja
Čokoladna sirčkova torta brez peke
Čokoladna sirčkova torta bo zvezda prazničnega omizja
Recept je objavljen v reviji Dober tek, December 2019
ČAS PRIPRAVE: 30 min + hlajenje čez noč
KOLIČINA: za 12–14 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 130 g stopljenega masla in še malo za model
- 300 g čokoladnih piškotov
- 150 g mlečne čokolade
- 150 g temne čokolade
- 250 g maskarponeja
- 300 g polnomastnega kremnega sira
- 50 g sladkorja v prahu
- 25 g instantne žitne kave
- 25 g vroče čokolade v prahu
- 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
- 3 dl sladke smetane
- 150 g hrustljavih čokoladnih kroglic (100 g jih nasekljamo, 50 g jih pustimo celih)
- 100 g grobo nasekljanih čokoladnih kapljic
- pest hrustljavih čokoladnih kroglic za okras
Priprava
Model za torte premera 23 cm namažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko. Piškote v multipraktiku zmeljemo v fine drobtine, dodamo stopljeno maslo in spet zmeljemo. Piškotno zmes stresemo v model in jo enakomerno in čvrsto pritisnemo od dno s hrbtno stranjo žlice. Postavimo v hladilnik.
V ločenih skledah v vodni kopeli ali v mikrovalovni pečici stopimo mlečno in temno čokolado. Postavimo na stran, da se čokoladi ohladita.
Z metlico za stepanje zmešamo maskarpone, kremni sir, sladkor v prahu, žitno kavo, vročo čokolado v prahu in vaniljo. V drugi skledi stepemo smetano in jo narahlo vmešamo v maskarponejevo maso. Vsaki stopljeni čokoladi doda mo pol maskarponejeve mase in dobro zmešamo. Polovico nasekljanih in celih kroglic ter čokoladnih kapljic vmešamo v maso z mlečno čokolado, drugo polovico pa v maso s temno čokolado.
Na piškotno osnovo v modelu naložimo maso s temno čokolado. Nanjo naložimo maso z mlečno čokolado in zgladimo površino. Čez noč postavimo v hladilnik. Preden postrežemo, okrasimo z kroglicami.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.