Češnjeva sirova rezina
Češnjeva sirova rezina
Recept je objavljen v reviji Dober tek, junij 2011
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 20 min + hlajenje
KOLIČINA: za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
osnova
- 200 g maslenih ali drugih drobljivih piškotov
- 50 g stopljenega masla
sirni nadev
- 600 g kremnega sira (npr. filadelfija)
- 1 žlička vaniljeve arome
- 170 g rjavega sladkorja
- 2 žlici moke
- 2 jajci
obloga
- 50 g rjavega sladkorja
- 400 g izkoščičenih češenj
- maščoba za pekač
Priprava
Pečico segrejemo na 160 ° C. Pravokotni pekač, velik približno 27 x 10 cm in visok 7 cm, namastimo in obložimo s papirjem za peko. Piškote damo v kuhinjski strojček in jih zdrobimo. Dodamo maslo in še naprej mešamo, da nastane gladka masa. Razdelimo jo in z žlico pritisnemo ob dno pekača.
Nadev pripravimo tako, da gladko zmešamo sir, vaniljevo aromo in sladkor. Nato vmešamo še moko in jajca. Maso vlijemo čez piškotno dno in poravnamo z žlico ali lopatko. Pečemo približno eno uro oziroma tako dolgo, da nadev na robovih porjavi. Pečeno maso ohladimo, nato pa damo kolač v hladilnik, da se popolnoma ohladi.
Medtem ko se kolač ohlaja, damo v ponev sladkor in ga karameliziramo. Dodamo mu češnje in jih 3 do 4 minute dušimo, da postanejo lepljive in spustijo sok. Ohladimo jih, nato pa damo češnjev sok nazaj v ponev. Na visokem ognju ga pokuhamo, in ko se zgosti, ga odstranimo z ognja in ohladimo. Preden kolač postrežemo, ga vzamemo iz pekača in pustimo približno pol ure na sobni temperaturi. Nato po njem razporedimo češnje, prelijemo s sirupom in narežemo na rezine.
Nasvet
Če kolač spečemo v pravokotnem pekaču, je zelo lepo videti in tudi lažje ga postrežemo. Tako pripravljene češnje lahko postrežemo tudi z zamrznjenim jogurtom ali sladoledom.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.