Popolni krofi: 10 nasvetov
Prihaja pust in z njim krofi! Ali poznate vse skrivnosti in trike priprave popolnih?
piše: Barbara Slivnik
Članek je objavljen v reviji Dober tek, Februar 2020

Veselimo se krofov in drugega sladkega cvrtja, ki ga bomo letos pripravili z nasveti in po receptih naših babic, pri tem pa ne imeli nič slabe vesti, saj je v pustnem času dovoljeno (skoraj) vse.
Popolni krofi … Nasvetov, kako jih pripraviti, je seveda vsaj toliko, kolikor je gospodinj, ki so pisale recepte v od čezmerne rabe obrabljene zvežčiče, in slaščičarjev, ki so raznolike recepte za krofe vsako leto znova ustvarjali za nas.
V skladu s tem smo letos pripravili nabor nekoliko manj pogostih nasvetov, takih, ki bi si jih v brk mrmrale namrgodene gospodinje z leti izkušenj, ko bi vas spremljale pri vašem prvem poskusu priprave krofov …

Pust brez krofov bi bil pust.
Ne porabi vendar vse moke hkrati
Ker nikoli ne veš, kako veliki so rumenjaki in kako se bo moka obnašala, ko ji bo dodan kvasec, se lahko mimogrede primeri, da bo testo premehko. To napako je mogoče zlahka odpraviti, če prihraniš malo moke, ki jo premehkemu testu dodaš naknadno. Prav tako je nekaj moke treba prihraniti za posipanje površine, na kateri bomo izrezovali krofe.
Nikar ne posoli kvasca
Sol je seveda testu treba dodati, nikakor pa pri tem ne sme priti v stik s kvascem. Zakaj? Morda bi pravi odgovor lahko podal kakšen kemik ali mikrobiolog, izkušena gospodinja pa ve, da je to življenjsko vodilo, ki bi ga moral poznati vsak, ki je kdaj stopil v kuhinjo.

Kvasec pripravimo zato, da se kvas aktivira.
Od rumenjakov bo testo rahlejše
Vsi vedo, da je testo, ki ga pripravimo samo z rumenjaki, rahlejše, medtem ko uporaba celih jajc povzroči, da je masa gostejša. To pa res vsi vedo …
Ne gneti testa
Če ne želiš, da je testo luknjičasto in prepolno zraka, ga moraš s kuhalnico stepati, ne gnesti. Pri tem pa je treba še paziti, da ga ne dviguješ previsoko.
Da ni kje prepiha
Testo za krofe mora dobro vzhajati. Pri tem mora biti dovolj časa na toplem brez prepiha (joj, ta nevidni sovražnik), paziti pa moramo tudi, da je posoda za testo dovolj velika.

Testo mora vzhajati v dovolj veliki skledi.
Da bodo brez luknjice
Če želimo krofe z marmelado nadevati pred cvrenjem, iz razvaljanega testa z obodom izrežemo kroge in na polovico z žličko nadevamo trdo marmelado. Potem jih prekrijemo in dobro stisnemo rob, da marmelada med cvrenjem ne bi iztekla.
S toplim prtičem
Krofi morajo pred cvrenjem še enkrat vzhajati. Pokrijemo jih s čistim, toplim prtičem in pustimo v toplem prostoru. Brez prepiha!
So bili mehurčki
V posodi za cvrenje mora biti dovolj olja, da lahko krofi v njem prosto plavajo. Segrevamo ga počasi, temperaturo pa preverimo tako, da vanj pomočimo ročaj kuhalnice. Če se okrog njega počasi dvigujejo mehurčki, je temperatura primerna za cvrenje.
Da bo venček lep
Dobro vzhajan krof se v olje potopi le do polovice, zato potem, ko ga obrnemo, na obodu nastane lep svetel venček. Krof, ki je preveč vzhajal, se bo med cvrenjem obračal – to lahko rešimo tako, da ga nekoliko prepikamo z zobotrebcem.

Lepo vzhajan krof se v olje potopi do polovice in dobi lep venček.
Stran pa ne bomo metali
Odrezke, ki nastanejo pri izrezovanju testa, lahko na koncu ocvremo kar same in dobimo fino hrustljavo pecivo zanimivih oblik.
Če se priprave krofov prav res lotevate prvič, naj vam nasveti namrgodene gospodinje nikar ne vzamejo poguma. Čeprav se v njih skriva kar nekaj resnic, jih je vsaj na začetku treba jemati nekoliko zlahka. Če imate dobre sestavine in sledite navodilom, navedenim v receptu, vam bo prav gotovo uspelo. Saj veste, tudi krofi z nepopolnim venčkom so lahko popolni, saj so pripravljeni z ljubeznijo in deljeni v dobri družbi. To bodo lepi spomini!
Foto naslovne slike krofov: Manca Jevšček
Recepti za krofe

Najboljši krofi so tisti, ki jih naredimo z ljubeznijo in podelimo v dobri družbi.
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Dober tek je stičišče preizkušenih receptov, uporabnih kuharskih nasvetov in lepih besed.
Izhaja iz najbolj brane slovenske kulinarične revije Dober tek, ki že 30 let bralce navdušuje s kulinaričnimi zgodbami in recepti, ki vedno uspejo. V uredništvu Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov. Smo izkušena ekipa kulinaričnih novinarjev, ki radi dobro kuhamo in dobro jemo.
Uspešno sodelujemo s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.