Pica na belo ali zeleno? Zakaj pa ne!
piše: Zoran Triglav
Poleg paradižnikovih pelatov, ki so večna klasika, lahko pico oplemenitimo še z drugačnimi namazi in omakami.
Med klenimi ljubitelji pic je veliko tistih, ki trdijo, da pica brez pelatov ne obstaja. Da so bele in podobne pice le nekakšne sestrične, domala pogače.
Ampak ker se pica v nasprotju s splošnim prepričanjem nenehno razvija, in to kar naglo, marsikdo prisega na alternativne omake in namaze.
Nenazadnje obstajajo ljudje, ki paradižnika ne marajo ali celo ne prenesejo. Pica jim pa vseeno diši.
Njim v zagovor priznam, da kot otrok nisem prenesel klasične pice iz kar treh razlogov: paradižnik, sir, kuhan pršut (nekoč šunka).
Klasična omaka iz paradižnikovih pelatov zaradi edinstvenega okusa in svežine seveda ostaja daleč najbolj priljubljena (in po mojem skromnem mnenju daleč najbolj okusna) izbira.
S svojimi ravno prav kiselkastimi sladkimi notami je protiutež močnejšim sestavinam, kot so sir in mesnine. Ni pa torej edina možnost.
Če se torej želite podati na spolzko podlago alternativnih omak, vam jih nekaj ponujam v razmislek. A pozor! V nasprotju s paradižnikovo so alternativne omake praviloma bolj nasitne in bistveno manj osvežilne.
Alternative paradižnikovi omaki
-
Bazilični pesto
Sestavine: sveža bazilika, pinjole, česen, parmezan in oljčno olje.
Značilnosti: Doda svežino z aromatično baziliko, bogastvo okusov z oreščki in sirom ter gladko teksturo z oljčnim oljem.
Idealni nadevi: Pršut, sušeni paradižniki, mocarela, piščančje meso na žaru, kozice … -
Bela omaka
Sestavine: Maslo, smetana, česen in parmezan.
Značilnosti: Kremast in razkošen okus.
Idealni nadevi: Mortadela, pistacije, sušeni paradižniki, lardo, panceta, tartufi, dimljen pršut, špinača, artičoke, gobe … -
Oljčno olje s česnom
Sestavine: Oljčno olje, sesekljan česen in zelišča (timijan, rožmarin …).
Značilnosti: Preprosto in aromatično; nežna, a okusna podlaga, ki poudari druge sestavine.
Idealni nadevi: Različna popečena zelenjava, denimo za vegetarijanske in veganske pice. -
Bešamel
Sestavine: Maslo, moka, mleko in muškatni orešček.
Značilnosti: Zaradi svilnate teksture in blagega okusa je vsestranska, a izjemno nasitna podlaga za različne nadeve.
Idealni nadevi: Različne mesnine in gobe, tudi ragu. -
Gobova smetanova omaka
Sestavine: Gobe, smetana, česen in parmezan.
Značilnosti: Doda zemeljske okuse in globino.
Idealni nadevi: Piščančji trakci na žaru, karamelizirana čebula, sveža špinača in rukola. -
Balzamična glazura
Sestavine: Balzamični kis in kanček medu.
Značilnosti: Sladko-kisli kontrast, ki izboljša celoten okus nekaterih vrst pic.
Idealni nadevi: Fige, pršut, bresaola, rukola.
Poleg naštetih obstaja še malo morje nadevov, saj je meja samo domišljija. Nekateri poskušajo denimo s korenčkovimi ali bučnimi omakami, drugi s špinačnimi in tistimi iz rdeče pese.
Treba je omeniti še prababico vseh pic, ki ni bila ne marinara in še manj margerita, temveč mastunicola.
Pojdite v svet – in varno pot domov!
Kot rečeno, paradižnikova omaka se izjemno ujame z večino nadevov na pici, je večna in nezamenljiva klasika. Ampak če vas mikajo zanimive kombinacije okusov, poskusite alternative.
Navsezadnje se lahko takoj naslednjič vrnete v varen in okusen pristan slastne in sveže rdeče omake!
In še en naš namig:
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.