Sestavine

  • 1 l mleka
  • 60 g masla
  • 60 g gladke moke
  • sol
  • sveže mleti beli poper
  • muškatni orešček (po želji)

Priprava

1.

V kozici zavremo mleko. V drugi kozici z debelim dnom pri srednji temperaturi raztopimo maslo.

2.

V maslo dodamo moko in temeljito mešamo, da se moka popolnoma razpusti v maslu. Pri nizki temperaturi pražimo 2 minuti in pazimo, da prežganje ne porjavi.

3.

Počasi prilijemo vrelo mleko in ob tem nenehno mešamo z metlico.

4.

Ponovno zavremo, znižamo temperaturo in kuhamo še 5 minut, da se zgosti, medtem stalno temeljito mešamo, predvsem po dnu in ob stenah kozice. Začinimo s soljo, belim poprom in po želji tudi s sveže naribanim muškatnim oreščkom.

5.

Bešamel pokusimo: če je dovolj kuhan, nima okusa po moki. Kuhan bešamel precedimo skozi gosto cedilo, da se znebimo morebitnih grudic in da je omaka res gladka.

6.

Bešamel takoj pokrijemo s prosojno kuhinjsko folijo na dotik, da se na vrhu ne naredi kožica.

Nasvet

Kako preverimo gostoto

Gostoto bešamela preverimo na kuhalnici tako, da s prstom potegnemo po njej: v bešamelu mora ostati lepa sled.

Namigi

* Prežganje vedno zalijemo z vrelim mlekom – če bi ga zalili s hladnim, bi se naredile grudice.

* Bešamel začinimo z belim poprom (namesto s črnim) zato, da se zrnca popra ne vidijo v beli omaki.

* Bešamel, ki mu dodamo sir, začinimo šele na koncu, saj je sir slan in tako laže uravnamo slanost.

* Pripravljen bešamel lahko ohladimo in ga za največ dva dni shranimo v hladilnik. Ko ga potrebujemo, ga ob nenehnem mešanju pogrejemo na nizki temperaturi. Po potrebi ga lahko razredčimo z malo vročega mleka.

Zamisli

Zapečeni makaroni s sirovo omako: »Mac’n’cheese« je pri Američanih ena najbolj priljubljenih jedi s testeninami, verjetno tudi zato, ker je tako zelo preprosta. Skuhamo testenine, bešamelu pa dodamo še veliko sira – lahko tudi mešanico različnih sirov, na primer parmezana, gorgonzole in albuminske skute. Kuhane testenine damo v pekač, prelijemo jih z omako, pekač potisnemo v pečico in testenine zapečemo.

Različici

Omaka Mornay: Bešamela ne začinimo. Ko ga precedimo, ob stepanju dodamo 100 g naribanega sira grojer in 5 žlic naribanega parmezana. Omako segrevamo na nizki temperaturi in stepamo, da se sira stopita. Pokusimo in šele potem solimo in popramo po okusu. Omako prelijemo po zelenjavi (brokoli ali cvetača) in jo zapečemo v pečici.

Omaka z gorgonzolo: Bešamela ne začinimo. Ko ga precedimo, ob stepanju dodamo 200 g nadrobljene gorgonzole. Omako segrevamo na nizki temperaturi in stepamo, da se sir stopi. Pokusimo in šele zdaj solimo in popramo po okusu. Omaka se prileže k steakom z žara in h goveji pečenki.

55