Nove Michelinove zvezdice tudi za Hrvaško
piše: Revija Dober tek
Članek je objavljen na Revija Dober tek
Pred poletno sezono odkrivamo, katere hrvaške restavracije so nedavno prejele Michelinove zvezdice in priporočila.
Obisk ocenjevalcev priznanega Michelinovega vodnika na Hrvaškem je prinesel nekaj novosti: Hrvaška se lahko odslej pohvali z eno restavracijo z dvema Michelinovima zvezdicama in 10 restavracijami z eno Michelinovo zvezdico.
Prestižni dve Michelinovi zvezdici je prejela restavracija Agli Amici iz Rovinja, med dobitnicami ene Michelinove zvezdice pa so restavracije Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Boškinac (Novalja), LD Restaurant (Korčula), Nebo (Reka), Alfred Keller (Mali Lošinj), Korak (Jastrebarsko) ter Dubravkin put iz Zagreba, ki je priznanje prejela prvič.
»Novi Michelinov vodnik je ponovna potrditev odličnosti hrvaške gastronomije, ki je po zaslugi kreativnosti in strasti hrvaških chefov že prepoznana v svetu, kar potrjuje tudi zadnja odločitev Svetovne turistične organizacije, ki je našega chefa Rudija Štefana razglasila za globalnega ambasadorja gastronomskega turizma. Raznolikost ponudbe, avtohtone sestavine in bogastvo interpretacij hrvaških jedi so dodaten razlog za obisk številnih turistov, razvoj enoturizma in gastronomskega turizma pa prepoznavamo tudi v naših strateških dokumentih. Čestitam vsem, ki so bili letos uvrščeni v ta globalno aktualni gastronomski vodnik in verjamem, da bo vsako leto v njem svoje mesto našlo vedno več naših restavracij,« je povedal Tonči Glavina, minister za turizem in šport.
Oznako Michelin Green Star za prizadevanja na področju trajnostne naravnanosti v gastronomiji so uspešno obdržale restavracije Zinfandel’s (Zagreb), Konoba Mate (Korčula) in Korak (Jastrebarsko).
»Hrvaška je danes zelo prepoznavna kot kakovostna in privlačna destinacija, Michelinove oznake pa so potrditev odličnosti hrvaške gastronomije in spretnosti naših chefov, ki s svojim delom in trudom prispevajo k zadovoljstvu naših gostov. Kot destinacija želimo slediti trendom odličnosti, ta Michelinov izbor pa dokazuje, da se imamo s čim pohvaliti, kar močno prispeva k promociji naše države kot kakovostne in prestižne gastronomske destinacije. Dejstvo, da ima Hrvaška danes skupno 93 restavracij, ki nosijo nekatere od oznak, bomo zagotovo znali uporabiti pri nadaljnji promociji, tako gastronomije kot produkta, kot tudi Hrvaške kot celostne destinacije.« je dejal Kristjan Staničić, direktor Hrvaške turistične skupnosti, glavnega nacionalnega partnerja Michelina, ter čestital vsem nagrajenim in izpostavljenim restavracijam.
:::
Fotografije: Maistra d.d.
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.