Preveč začinjena jed
piše: Eva Lunc
5V: Kadar pri kuhanju hitim, imam pri začinjanju precej težko roko, zlasti ko solim, tako da včasih jed dobesedno uničim. Je kakšen način, kako lahko rešim preveč začinjeno jed?
O: Preveč začinjena jed ni nujno izgubljena – tule je nekaj nasvetov, ki jih velja preizkusiti.
Če v jed vsujemo preveč začimbe, jo lahko iz jedi hitro poberemo z žlico, preden se sprosti okus.
Če smo ugotovili, da je jed preslana, še preden smo jo skuhali do konca, vanjo dodamo na polovico prerezan krompir, ki bo med kuho vsrkal sol. Če pa je preslana že kuhana jed, lahko tekočino precedimo, v njej skuhamo na pol narezan krompir, ki bo vsrkal sol, nato pa tekočino vrnemo v jed.
Preveč poprano obaro lahko rešujemo z dodatkom cvetače ali krompirja ali z jušnimi vložki, kot so vodni žličniki.
Če je jed preveč pikantna, jo lahko rešimo tako, da povečamo količino drugih sestavin – tako z najmanj posledicami rešimo prav vsako preveč začinjeno jed.
Upamo, da smo rešili kakšno slastno kosilo!
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.