Sestavine

krhko testo

  • 140 g moke
  • 50 g na koščke narezanega masla
  • 2 žlički kakava v prahu
  • 1 žlica sladkorja v prahu
  • 1 žlica repičnega olja
  • 1 rumenjak
  • moka za delovno površino

nadev

  • 100 g temne čokolade (70 % kakava)
  • 1 žlica kakava v prahu
  • ¾ žličke instantne kave
  • ½ žličke vaniljevega izvlečka ali arome
  • 2 žlici mleka
  • 2 beljaka
  • 2 žlici temnega sladkorja muskovado
  • 85 g kisle smetane
  • ½ žličke kakava za posip

Priprava

1.

V skledo presejemo moko, dodamo maslo in ga zdrobimo med moko. Dodamo kakav in sladkor v prahu, premešamo in dodamo še rumenjak, olje in 1 do 2 žlici hladne vode. Na hitro zgnetemo voljno testo, ki ga na pomokani delovni površini razvaljamo v krog, dovolj velik za model premera 22 cm (globok 3,5 cm). Model obložimo s testom, nato ga po dnu na gosto prebodemo z vilicami in za 10 minut postavimo v hladilnik.

2.

Pečico segrejemo na 190 °C. Testo v modlu obložimo s papirjem za peko, vanj nasujemo suh fižol in ga slepo pečemo 15 minut, da se utrdi. Previdno odstranimo papir s fižolom in testeno osnovo pečemo še 10 minut, da se speče do konca. Vzamemo jo iz pečice in z zgornjega roba z nožem obrežemo odvečno testo. Osnovo popolnoma ohladimo.

3.

Čokolado drobno nasekljamo in postavimo v skledo nad vodno kopel. Kakav, kavo in vaniljev izvleček zmešamo z mlekom in prilijemo k čokoladi. Nad soparo stopimo čokolado in nenehno mešamo. Ker je masa precej gosta, dodamo 2 žlici vrele vode in čokolada takoj postane svilnato gladka. Skledo vzamemo iz vodne kopeli in čokolado nekoliko ohladimo.

4.

Beljake stepemo, dodamo sladkor in še naprej stepamo, da dobimo čvrst in bleščeč sneg. V ohlajeno čokolado najprej vmešamo kislo smetano, nato pa previdno še tretjino snega. Ko se sestavine povežejo, previdno po tretjinah vmešamo še preostali sneg. Testeno osnovo vzamemo iz modla, položimo na pladenj in napolnimo s pripravljeno čokoladno kremo. Na hladno jo postavimo za najmanj 3 ure ali pa čez noč. Pred postrežbo jo potresemo s kakavom v prahu.

44