Prav je, da smo v kuhinji varčni in da živil ne zavržemo po nepotrebnem. Sicer je bolje vsakič uporabiti sveže olje za cvrenje, a če upoštevamo nekaj pravil, ga lahko varno uporabimo tudi večkrat.

Vrsta olja

Pomembno je, katero olje izberemo za cvrenje, pa tudi, kako cvremo. Olje izbiramo gleda na točko dimljenja, to je temperatura, pri kateri se iz olja začne kaditi. Ker cvrenje poteka pri visokih temperaturah, moramo uporabiti maščobo z visoko točko dimljenja – med temi so arašidovo, repično in sončnično olje pa tudi svinjska mast. Ni pa priporočljivo oljčno olje, ki ima nizko točko dimljenja in izrazit okus.

Temperatura cvrenja

Pri cvrenju je pomembno, da nadzorujemo temperaturo. Če je olje prehladno, bo hrana napojena z maščobo. Če je olje prevroče, pa bo prehitro zapečena od zunaj in znotraj surova. Običajna temperatura cvrenja je 180 °C. Če se olje preveč segreje, se začne razgrajevati, tako olje pa je nestabilno. Temperaturo najlaže nadzorujemo s kuhinjskim termometrom. Pokazatelj, da je olje pregreto, je tudi to, da se začne kaditi – v tem primeru ga zavržemo.

Shranjevenje za ponovno uporabo

Če želimo olje shraniti za ponovno uporabo, ga moramo najprej precediti oziroma filtrirati, da se znebimo nečistoč in ostankov hrane, ki bi se ob naslednji uporabi zažgali. Olje precedimo skozi več plasti fine tkanine, ki jo položimo v kovinsko cedilo z drobnimi luknjicami, da se znebimo tudi najdrobnejših delcev.

Ohlajeno in dobro zaprto

Olje ohladimo na sobno temperaturo, nato ga v dobro zaprtem steklenem kozarcu shranimo v hladilnik.

Okus, ki ga (ne) želimo

Ne pozabimo, da se olje navzame okusa hrane, ki se je cvrla v njem. Olje, v katerem smo cvrli ribe, bo tako krasno za cvrenje rakcev, nikar pa v njem ne cvremo, na primer, krofov – ali česar koli, za kar si ne želimo, da ima okus po ribah!

Olja ne uporabimo prevečkrat

Prav tako olja ne uporabimo prevečkrat. Vsakič, ko ga segrejemo, namreč postane malo bolj nestabilno in se razgrajuje, pri tem pa postane gostejše in temnejše. Tudi olje, ki je videti motno in ima na vrhu peno in če ima močan ali žarek vonj, je treba zavreči. Za odmet je tudi olje, ki se začne kaditi, še preden se segreje na želeno temperaturo.

Rok trajanja

Ne glede na to, kako skrbno ravnamo z oljem in kolikokrat smo ga uporabili, pa ga ne hranimo dlje kot mesec ali dva.

Kako pravilno zavržemo olje

Ko je čas, da gre v smeti, ne pozabimo, da ne sodi med biološke ali mešane odpadke, pa tudi v straniščno školjko ne. Treba ga je oddati ločeno kot nevaren odpadek!

Preberite še več

Članek: Najboljše olje za cvrenje

Članek: Nasveti za varno cvrenje

 

6