Peka celega piščanca
piše: uredništvo
27V: Kako dolgo naj bi pekel piščanca, da je lepo sočen in dovolj pečen?
O: Čas peke je seveda odvisen od teže piščanca. Pri tem uporabite naslednjo formulo: za vsakih 50 dag piščanca računajte 15 minut peke, temu pa prištejte še 15 minut za celega piščanca. Tako za peko kilogramskega piščanca potrebujete 45 minut. Piščanca pripravite za peko po navodilih iz recepta. Postavite ga v pekač s prsmi, obrnjenimi navzdol. Nato ga dajte v predhodno segreto pečico na srednje vodilo za 25 minut. Temperatura pečice naj bo na začetku nižja, približno 180 °C, nato jo postopno dvigujte do 200 °C ali 210 °C. Po 25 minutah pekač vzemite iz pečice, piščanca obrnite in ga dobro prelijte s sokom, ki je nastal med peko. Pekač s piščancem vrnite v pečico in pecite še 20 minut. Vmes ga enkrat prelijte s sokom od pečenja. Če postaja koža piščanca preveč zapečena, meso pa še ni dovolj spečeno, ga pokrijte z aluminijasto folijo. Pečenega piščanca vzemite iz pečice, ga pokrijte s kosom aluminijaste folije, če tega niste storili že med peko, in ga pustite počivati 10 do 15 minut. Tako bo piščanec še sočnejši.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.