Albuminska skuta
piše: Eva Lunc
29V: Zadnje čase v receptih zelo pogosto zasledim albuminsko skuto. Zanima me, za kakšno skuto gre in v čem se razlikuje od navadne. Ali jo lahko nadomestim z navadno skuto?
O: Albuminsko skuto v resnici najverjetneje že poznate – le da jo poznate pod italijanskim imenom ricotta, ki se je pred leti dodobra zasidralo v slovenskem kuharskem svetu. Zdaj se vse pogosteje znova uveljavlja izraz albuminska oziroma sirarska skuta. Po prehranskih lastnostih in tudi okusu se albuminska skuta precej razlikuje od navadne, ki smo je najbolj vajeni. Izdelujejo jo iz sirotke, ki je stranski proizvod pri izdelavi sira, zato je precej laže prebavljiva in tudi blažjega, slajšega okusa kot navadna skuta. Ima visoko prehransko vrednost in blagodejno vpliva na imunski sistem. Vsebuje veliko kakovostnih beljakovin, rudnin in mineralov, obenem pa razmeroma malo maščob. Na voljo je kravja, ovčja in kozja albuminska skuta. Albuminsko skuto lahko jemo kar tako ali pa jo uporabimo v različnih slanih in sladkih jedeh: za namaze, skutne cmočke, kot nadev za testenine, zavitke, torte … Seveda jo lahko nadomestimo z navadno skuto (in obratno), toda okus jedi ni popolnoma enak in njena prehranska vrednost je drugačna. Albuminsko skuto torej vsekakor velja pokusiti, saj ni samo dobra, ampak tudi zelo zdrava. V zadnjem času jo pri nas proizvaja vse več mlekarn in manjših kmetij, tako da se dobi v vseh bolje založenih trgovinah in na tržnicah.
Tule je nekaj odličnih receptov:
Domači ravioli s špinačo in skuto
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.