Čiščenje lignjev

Čiščenje lignjev
Recept je objavljen v reviji Dober tek, junij 2015
ZAHTEVNOST: Enostavno
Sestavine
- poljubna količina lignjev
Priprava
Telo lignja primemo z eno roko, z drugo pa previdno izpulimo lovke vključno z glavo in očmi. Skupaj z glavo lahko navadno izvlečemo kar celotno notranjost lignja.

V telesu ostane še pero, podobno prosojni plastični paličici. Izvlečemo ga in zavržemo.

Izvlečeni del lignja (lovke in notranjost) prerežemo tik pod očmi. Glavo z očmi in notranjostjo zavržemo.

Preverimo, če je kljun še vedno pritrjen na del z lovkami. Kljun je trd, okrogel in neužiten del, zato ga odstranimo. Telo lignja in lovke speremo pod tekočo hladno vodo in popivnamo s kuhinjsko brisačo.

© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Dober tek je stičišče preizkušenih receptov, uporabnih kuharskih nasvetov in lepih besed.
Izhaja iz najbolj brane slovenske kulinarične revije Dober tek, ki že 30 let bralce navdušuje s kulinaričnimi zgodbami in recepti, ki vedno uspejo. V uredništvu Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov. Smo izkušena ekipa kulinaričnih novinarjev, ki radi dobro kuhamo in dobro jemo.
Uspešno sodelujemo s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.