Kajmak, sveži sir, neločljivo povezan z balkansko kuhinjo, je že od nekdaj ključni akter druženj ob dobrotah z žara. Izdelava kajmaka ni posebno zapletena, a je kot vsaka tradicionalna metoda povezana s skrivnostmi, ki jih pozna le izdelovalec in njegova družina. Seveda pa je za tisto ravno prav kremasto strukturo nujna uporaba kakovostnega mleka – to je najpomembnejše vodilo tudi pri pripravi kajmaka Meggle.

Kajmak za vsak okus

Kajmak je razmeroma enostaven za pripravo: kuhanemu mleku posnamemo smetano, jo solimo in ustrezno shranimo, da postopoma dozori. Mladi kajmak je običajno svetlejši, mehkejši in nežnejšega okusa, medtem ko je zrel kajmak, ki zori dlje, bolj zrnat in pikanten. Pa vendar se domače priprave kajmaka lotijo le največji entuziasti, saj trg ponuja slasten kajmak za prav vsak okus.

 

Kajmak od čevapčičev do sladoleda

Kepica kajmaka tradicionalno spremlja čevapčiče in lepinjo, a to še zdaleč ni edini način uporabe. Številni si kajmak kot namaz postrežejo na rezini svežega kruha, a najraje se kajmak druži z dobrotami z žara. Dodamo ga lahko mletemu mesu za polpete in pripravimo sočne burgerje ali pa z njim nadevamo zelenjavo za žar, recimo paprike ali šampinjone.

Odličen je tudi za pripravo prilog, ki pospremijo in zaokrožijo druženje ob žaru. Kajmak se odlično poda pečenemu krompirju, beli polenti in slanim pitam, pa tudi štrukljem, rogljičkom in pogačam.

 

Na kulinarični izlet po Balkanu se lahko s kajmakom odpravimo tako, da pripravimo leskovački uštipak ali karadžordževe zrezke, za zajtrk in za hec pa si ga lahko postrežemo tudi po Slovensko – z marmelado. Kajmak postaja priljubljena izbira tudi pri pripravi sladkih dobrot. Kajmak nežnega okusa se namreč odlično obnese v sladkih sirovih tortah (cheesecake), kolačkih, palačinkah in celo sladoledu.

Izberite kajmak Meggle in z njim pripravite odličen piknik z najboljšimi prilogami, pomakami in namazi, glavnimi jedmi ter slaščicami, ki bodo navdušile tudi najbolj izbirčne jedce.

 

:::

Naslovna fotografija: zanychew / Pixabay