Junaki kuhinjskih omaric
piše: Barbara Slivnik
Članek je objavljen v reviji Dober tek, oktober 2021
piše: Barbara Slivnik
Članek je objavljen v reviji Dober tek, oktober 2021
Junaki kuhinjskih omaric (in predalov zamrzovalnika) so vsa živila z daljšim rokom trajanja, ki nam na pomoč priskočijo:
– ko se nam res ne da odčofotati v trgovino v jesenskem nalivu
– ko nas na nedeljo preseneti obisk lačnih sorodnikov
– ko bi po napornem delovniku otroke radi hitro nahranili z zdravim obrokom, po možnosti pripravljenem v eni posodi
– ko si zaželimo nečesa sladkega
– ko želimo porabiti ostanke
– ko želimo prihraniti pri nakupih ali manj zapraviti za razne malice in prigrizke
– ko želimo zamrznjene jedi spremeniti in jih predstaviti kot noviteto …
Brez katerih ne gre?
Z raznovrstnimi mokami (iz različnih žit, gladkih in ostrih, namenskih in univerzalnih) se boste lahko lotili priprave preprostih kolačev ali ambicioznejših projektov, kot je priprava domačih testenin ali vzgoja droži. Ne pozabite se založiti tudi s suhim kvasom ali drugimi nadvse priročnimi vzhajalnimi sredstvi: sodo bikarbono, pecilnim praškom ali vinskim kamnom.
Namakanje in priprava sicer zahtevata nekaj potrpežljivosti, a telo vam bo hvaležno za vnos beljakovin, brbončice pa za popestritev okusa klasičnih jedi (mineštre, bolonjske omake in še bi lahko naštevali).
Za zajtrke, večerje, zdrave malice za v službo, hitre prigrizke ali prefinjene priloge.
Več o njihovi uporabi in skupek odličnih receptov poiščite v oktobrski številki revije Dober tek.
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.