Med najboljšimi mojstri pice v Poreču šest Slovencev
piše: Zoran Triglav

V Poreču je v hudi mednarodni konkurenci nastopilo šest Slovencev, najboljši je bil peti.
V četrtek, 6. marca, je v sklopu mednarodnega HoReCa sejma Promohotel v Poreču v Istri potekalo mednarodno prvenstvo mojstrov priprave pice.

Sodnik ob peči je bil svetovni prvak v pripravi napolitanske pice Alen Radanović iz Osijeka.
Caputo Pizza Cup je v poreški dvorani Žatika organizirala najuglednejša svetovna zveza picopekov APN (Associazione Pizzaiuoli Napoletani). Za prestižne nagrade se je potegovalo skupno 22 mojstrov, med njimi kar šest iz Slovenije.

Žirija je imela naporno delo, saj je bilo treba pokusiti in oceniti 31 pic v dveh kategorijah.
Da so prestižno prvenstvo, ki je hkrati predstavljalo kvalifikacije za svetovno prvenstvo v Neaplju, letos pripravili prav v Istri, ni naključje. Polotok namreč v zadnjih letih doživlja izrazit razvoj na področju pice.
Ugledno delegacijo iz Neaplja je vodil Gianluca Pirro, predsednik zveze APN. Ob njem sta v Poreč prišla še Simone Fortunato, eden najbolj znanih neapeljskih mojstrov pice in izstopajoč član APN, ter Pasquale Poerio, lanski prvak iz Neaplja v kategoriji pizza contemporanea.

Dragan Maloševac (levo), poznan kot hrvaški lovec na pice, ob njem pa romunski ambasador APN Eugen Pocian
Žirija, sestavljena iz najuglednejših imen
Žirijo prvenstva v Poreču, ki ga je vodil Igor Zagajski, legenda v svetu sodobne pice, so sestavljali trije že omenjeni priznani italijanski mojstri pice. Ob njih pa še Josip Vorić – Bepo ter romunski ambasador APN Eugen Pocian.
Sodnik ob peči je bil Alen Radanović, svetovni prvak, ekipni in posamični zmagovalec številnih tekmovanj v Italiji, izkušen inštruktor in mojster pice iz Osijeka.

Matej Topić
Vorić, izkušen mojster ter lastnik priljubljene picerije in konobe Aquarius v Bujah, je bil član žirije tudi na letošnjem prvenstvu Špizza – Naj picopek Slovenije februarja v Ljubljani.
Po končanem prvenstvu v Poreču je povedal: “Vsi tekmovalci so bili dobri, v zadnjih dveh letih je bilo veliko napredka. To sem opazil tako danes v Poreču kot na nedavnem prvenstvu v Ljubljani. Scena s picami je zelo živa in se nenehno spreminja. Picopeki se trudijo, posebno s testom, dopustijo pa si tudi vse več svobode s kombinacijami nadevov. Precej je kreativnosti, kar je super!”

Dejan Djekić
Pocian je lastnik ugledne sredozemske restavracije in picerije Corsarul v romunskem mestu Oradea.

Goran Mladenović
Slovenske barve je med organizatorji zastopal izkušeni inštruktor in mojster pice Jernej Berlot, letošnji slovenski podprvak prvenstva Špizza – Naj picopek Slovenije v Ljubljani.
Prvenstvo Caputo Pizza Cup v Poreču je prvič potekalo v dveh kategorijah: klasična pica ter napoletana STG (Specialità Tradizionale Garantita).
Kraljevska disciplina STG
V prvi kategoriji je nastopilo 17 tekmovalcev, v drugi, ki je paradna, zelo zahtevna in tako rekoč kraljevska disciplina v svetu pice, pa pet pogumnežev.

V klasični kategoriji so se na stopničke uvrstili:
- Gennaro Larice (Italija)
- Josip Lučin – Quattro Sorelle (Trogir)
- Cesare Rossi (Slovaška)

Josip Lučin
V kraljevski kategoriji napoletana STG pa:
- Matej Topić – Bocconcino (Osijek)
- Dejan Djekić – Pietra (Beograd)
- Goran Mladenović – Delfin (Funtana)

Cesare Rossi
Med Slovenci se je s petim mestom najbolje odrezal Rok Krajnc iz radovljiške picerije Baffi, naše barve so izjemno kakovostno zastopali še Nikolina Blaževska, Iztok Jereb, Simon Koštomaj, Uroš Kerndl in Zoran Klarić.
Vsem iskreno čestitamo!
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Dober tek je stičišče preizkušenih receptov, uporabnih kuharskih nasvetov in lepih besed.
Izhaja iz najbolj brane slovenske kulinarične revije Dober tek, ki že 30 let bralce navdušuje s kulinaričnimi zgodbami in recepti, ki vedno uspejo. V uredništvu Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov. Smo izkušena ekipa kulinaričnih novinarjev, ki radi dobro kuhamo in dobro jemo.
Uspešno sodelujemo s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.