V prednovoletnem času je denimo na Češkem nekaj najbolj normalnega, da v veleblagovnici stoji bazen z živimi krapi. Kajti krap na Češkem ne sme manjkati na nobeni božično obloženi mizi.

Krap kot kralj praznično obložene mize

Krap kot kralj praznično obložene mize

Zato še živi navada, da v ribniku ulovljenega krapa nekaj dni pustijo v kopalni kadi v domači kopalnici, da se očisti mulja … In v tem času je zaradi nenavadne zasedenosti kadi osebna higiena nekoliko okrnjena. Kdor krapa kupi, mu bo ta trpež prihranjen, saj se je že okopal v trgovinskem bazenu. Krap, namreč.

Ocvrta tradicija

Krap na božični večer je eden od tradicionalnih simbolov božičnih praznikov. Že v predbožičnem času na ulicah in v veleblagovnicah vsakega češkega mesta najdete velike kadi, polne rib. Tradicionalna božična večerja je sestavljena iz ribje juhe in ocvrtega krapa s krompirjevo solato.

Panirana različica je postala priljubljena sredi prejšnjega stoletja.

Panirana različica je postala priljubljena sredi prejšnjega stoletja.

Tako priljubljena božična večerja z ocvrtim krapom spada med najmlajše, a najmočnejše božične tradicije. Ribe so se sicer na božični mizi začele pogosteje pojavljati šele v začetku 19. stoletja, prej so bile bolj redkost. Uživali so jih predvsem v ribogojnih območjih ali v premožnih družinah.

Tradicija iz kuharske knjige

Božičnega krapa so po prvotni recepturi – na črno – pripravljali od dva do tri dni vnaprej in kuhali v sladki omaki z orehi, medenjakom in slivami. Ocvrti krap, ki je zares okusna specialiteta, je bil prvič pripravljen po receptu Magdalene Dobromile Rettigove.

Limone so ključnega pomena tako pri marinadi kot na krožniku.

Limone so ključnega pomena tako pri marinadi kot na krožniku.

V njeni slavni kuharski knjigi Domača kuharica, ki jo lahko primerjamo z Veliko slovensko kuharico, se je ocvrt krap skupaj s krompirjevo solato pojavil šele leta 1924. Neizogiben tradicionalni del božične večerje je na Češkem postal šele v 50. letih 20. stoletja.

Kako ga pripraviti

Ocvrtega krapa pripravimo tako, da ga očistimo, filetiramo in filete skupaj s kožo narežemo na majhne trakove. Dobro jih natremo z limonovim sokom, posolimo in pustimo nekaj ur počivati v hladilniku.

Preden jih paniramo in ocvremo, naj bodo na trakove narezani fileti dobro očiščeni, torej povsem brez kosti.

Preden jih paniramo in ocvremo, naj bodo na trakove narezani fileti dobro očiščeni, torej povsem brez kosti.

Pred začetkom cvrtja damo v eno posodo gladko moko, v drugo razžvrkljamo jajca z nekaj mleka in v tretjo drobtine. Trakove filetov krapa osušimo in jih postopoma povaljamo v moki, jajcih in drobtinah, nato ponovno v moki in jajcih ter na koncu rahlo v drobtinah.

Panirane kose razporedimo na pladenj (ne zlagamo jih enega na drugega, da se ne zmehčajo). V globlji ponvi segrejemo olje, položimo kose krapa in jih počasi cvremo, najprej na strani brez kože in nato na strani s kožo, dokler božični krap ne dobi zlato rjave barve.

Pravilno pripravljen ocvrti krap ima hrustljavo skorjico ter je prijetnega okusa.

Pravilno pripravljen ocvrti krap ima hrustljavo skorjico ter je prijetnega okusa.

Pred serviranjem lahko posamezne ocvrte trakove krapa rahlo premažemo z raztaljenim maslom in okrasimo z rezino limone.

Posebno priljubljen je ocvrti krap po trebonsko. Njegovo pripravo si lahko ogledate na videu na koncu tega prispevka.

Krapove luske za srečo

Pri božični večerji se upošteva več običajev – pripravi se dodaten krožnik za morebitnega naključnega gosta ali pa se pod krožnike da krapove luske. Za srečo in da bi bilo naslednje leto dovolj denarja. Iz istega razloga nekateri lusko od božičnega krapa shranijo v denarnico.

Ocvrti kotleti krapa

Ocvrti kotleti krapa

Krap v kadi

V nekaterih gospodinjstvih je del božične tradicije tudi že omenjeno hranjenje živega krapa v kadi, kar je še posebej zanimivo za otroke. Za krapa pa je bivanje v klorirani vodi skupaj s temperaturnim šokom (razlika v temperaturi vode v kadeh in kadi) zelo stresno.

Če domov prinesete živega krapa, ga je najbolje čim prej usmrtiti in očistiti, da mu prihranite dodatno trpljenje, ali pa naj bo bivanje v kadi čim krajše. Krapa nikoli ne bi smeli pustiti v domači kadi čez noč.

Moki za paniranje dodajo mleto papriko in kumino ter druge začimbe, kar prinese značilno rjavkasto barvo.

Moki za paniranje dodajo mleto papriko in kumino ter druge začimbe, kar prinese značilno rjavkasto barvo.

Izpuščanje krapov na svobodo

Nekateri ljudje v dobri veri na božični dan kupljenega krapa izpustijo na svobodo v ribnik ali reko. Na ta način pa krapa izpostavijo dodatnemu trpljenju, zaradi katerega bo najverjetneje poginil. V ribniku krap preživi zimo v zimskem spanju, ko biva pri dnu ribnika v negibnem stanju.

Če pa je jeseni ulovljen in nato hranjen v bazenu, je nenehno v gibanju in izgublja zaloge, zato ni pripravljen na prezimovanje. Poleg tega, če krapa, ki ste ga imeli v kadi, izpustite v ribnik, ga izpostavite temperaturnemu šoku.

Na Češkem krapa največkrat ponudijo s krompirjevo solato.

Na Češkem krapa največkrat ponudijo s krompirjevo solato in hrenovo omako.

Krap in velika noč

Krap je skupaj z drugimi velikonočnimi jedmi, kot so velikonočni kruh, velikonočna pečenka, jagnjetina ali kozličje meso, spadal na praznično mizo tudi v času velike noči. Tradicija velikonočnega krapa se v nekaterih družinah ohranja še danes, še posebej v ribogojnih območjih.

Krapa so kot vir postne hrane že pred mnogimi stoletji gojili v samostanskih ribnikih, od koder se je navada razširila še na plemiške in mestne ribnike. Nekoč so jih ob veliki noči snedli le malo manj kot v času božičnih praznikov.