Sestavine

  • 4 pastinaki
  • 4 majhne surove rdeče pese
  • 6 korenčkov
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 4 fileji lososa s kožo (vsak po 125 g)
  • 2 žlici zrnate gorčice
  • sol
  • poper

smetanov hren

  • 2 žlici naribanega hrena
  • 1,5 dl kisle smetane
  • 1 žlica jabolčnega kisa
  • 1 žlica nasekljanega kopra

Priprava

1.

Zelenjavo olupimo. Pastinak in korenje narežemo po dolžni, rdečo peso pa na debele rezine. Pečico segrejemo na 200 °C. Vso zelenjavo zmešamo z oljem, solimo in popramo. Razporedimo jo po dveh pekačih (ali enem večjem) in pečemo 30 minut.

2.

Lososa začinimo in premažemo z gorčico. Deset minut, preden je zelenjava pečena, ga damo na pekač k zelenjavi.

3.

V skledici zmešamo hren, kislo smetano, kis, koper ter malo soli in popra. Lososa postrežemo z zelenjavo in hrenovo omako.

Smetanov hren

Obstajajo številne različice smetanovega hrena. Osnovna je, da sveže naribanemu hrenu (za osnovo lahko vzamemo tudi kisli hren iz kozarčka) dodamo samo kislo smetano in začinimo z belim poprom. S spreminjanjem razmerja med količino kisle smetane in hrena pripravimo omako različne gostote in ostrine.

Za različico s stepeno sladko smetano pa v 2,5 dl rahlo stepene smetane previdno vmešamo 100 g drobno naribanega hrena, ki smo ga zmešali s sokom polovice limone, žličko sladkorja in soljo.

24