Sestavine

  • 1 zavitek (7 g) suhega kvasa ali 1⁄2 kocke (21 g) svežega
  • 500 g bele moke in še malo za oblikovanje
  • 2 žlici svetlo rjavega sladkorja
  • 1 žlička soli
  • malo olja za namastitev
  • 1 žlica sode bikarbone
  • 1 beljak za premaz
  • semena po okusu za posip

Priprava

1.

Kvas zmešamo s 3 dl mlačne vode. Moko, sladkor in sol damo v veliko skledo in zmešamo. Prelijemo s kvascem in zamesimo v grobo testo. Testo zvrnemo na delovno površino in gnetemo, da dobimo gladko in prožno testo – trajalo bo približno 10 minut. Nato testo damo v rahlo naoljeno skledo, jo pokrijemo z naoljeno prozorno kuhinjsko folijo, postavimo na toplo mesto in pustimo, da vzhaja na dvojno prostornino – trajalo bo približno 1 uro.

2.

Nato testo odkrijemo in ga zvrnemo na delovno površino. Razdelimo ga na 10 delov in oblikujemo kroglice – da bodo res enako velike, jih lahko stehtamo. Dva velika plitva pekača obložimo s papirjem za peko in nanju položimo kroglice testa, nato jih ohlapno pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo. Pustimo jih vzhajati približno 30 minut oziroma toliko časa, da narastejo in se napihnejo.

3.

Folijo odstranimo. S pomokanim prstom na sredini vsake kroglice naredimo luknjo in jo vrtimo okrog, da se testo malo raztegne, a pazimo, da iz njega ne iztisnemo preveč zraka. Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo).

4.

V veliko kozico nalijemo vodo in jo zavremo. Dodamo sodo bikarbono, da bodo imeli kruhki sijočo in žvečljivo skorjico, ko bodo pečeni. V vodo položimo bagel in ga kuhamo 1 minuto (2 minuti, če želimo bolj žvečljive kruhke); sredi kuhanja ga obrnemo. S penovko ga poberemo iz vode, dobro odcedimo in vrnemo na pekač. Ponovimo s preostalimi bagli.

5.

Bagle premažemo z razžvrkljanim beljakom in posujemo z izbranimi semeni. Pečemo jih 20 do 25 minut oziroma toliko časa, da se zlato zapečejo. Preložimo jih na kuhinjsko mrežico in pustimo, da se ohladijo. Postrežemo jih s kremnim sirom (to je klasična kombinacija) ali z drugimi namazi:

1