Na pici pri gorenjskih Orlih, ki letijo visoko
piše: Zoran Triglav

Obiskali smo picerijo Orli v Tenetišah na Gorenjskem, ki se je že lani uvrstila v klub najboljših na naših tleh.
Pred dnevi se je naša odprava podala kar visoko – in to na več načinov. Šli smo v Tenetiše, ki ležijo kar visoko na severu naše dežele, ko pokukamo na zemljevid. In čeprav znaša povprečna nadmorska višina kraja z nekaj nad 400 prebivalci le 416 metrov, tam deluje ena najboljših picerij na naših tleh.
Njen zaščitni znak oziroma emblem so tri orlove glave, po katerih se tudi imenuje. Torej Orli. Natančneje: ime izhaja iz priljubljene počitniške vasice Orlove glave nad Trstenikom. Orli so pa ptice, ki po navadi letajo visoko. In podobno visoko kot orli letajo s pticami, Orli letajo s picami.

Prima klasika
Picerijo Orli vodi nekdanji vrhunski vaterpolist Erik Bukovac, ki je v času svoje športne kariere nekaj let preživel v Italiji.
Tam ni usvojil le matičnega jezika pice, ampak je spoznal tudi neslutene razsežnosti sveta pice. Od takrat budno spremlja trende in novosti v povezavi s to italijansko specialiteto. In v Orlih se to močno pozna.
Kaj je “biga fredda”
V lokalu, ki vse od leta od leta 1991 obratuje v mansardi večnamenske stavbe krajevne skupnosti, pripravljajo izjemne pice napolitanskega sloga. Že ob lanskem obisku smo bili prepričani, da bolje skoraj ne gre. A tokrat nas je ponovno osupnilo izjemno testo.
Izvedeli smo, da ga Bukovac, ki za testo skrbi izključno lastnoročno, pripravlja po metodi biga fredda. Torej biga na hladni način, ki je v Italiji ta hip eden najbolj svežih trendov. Lahko bi mu rekli zadnji krik moke!

Parma in burata
Mojstra smo ob našem obisku zasačili dobesedno z rokami v – ne marmeladi, ampak testu. Vedno ga pripravlja za tri dni vnaprej in ga lastnoročno – torej brez strojev, ki so dandanes v modi – oblikuje v krogle z napeto površino.
In to na izjemno spektakularen način stare šole, kot so to počeli – in še počnejo – le največji mojstri te obrti: v dlani in ne na pultu!
Torej na težji način, kar danes počnejo le še redki. Za kaj takšnega je treba negovati prav posebno strast do plemenite obrti pizzaiola. Bravo!

Bresaola
Prijazno in ustrežljivo osebje nas je pospremilo do mize v prijetni mansardi. Alpski rustikalni slog se v popolnosti sklada z Orlovimi glavami, ki so dale ime piceriji Orli. Na voljo je natanko 31 vrst pice, od tega 11 brezmesnih, med njimi so kar štiri različice margerite in dve veganski pici.
Sočna, a lahkotna izbira
Že sama po sebi je to osnovna pica marinara za 8,90 evra ter posebna veganska, ki med drugim vključuje vegansko mocarelo, črne oljke, sušene paradižnike in marinirani tofu.
Bolj mesno navdahnjenih pic z zares domiselnimi kombinacijami je 17. Hišna pica Orli je nekakšna dopolnjena klasika s pelati san marzano, mocarelo fior di latte, dimljenim kuhanim pršutom, svežimi čiliji, šampinjoni, česnom, grana padano in baziliko. Izjemo sočna, uravnotežena in kljub obilici sestavin ne pretežka izbira! Predstavlja pa nekakšen poklon krajevnim običajem oziroma vez s tradicionalnimi picami iz zgodnejšega obdobja Orlov.

Kernova lovska
Na splošno se na sodobnem jedilniku znajde kakšna sled pridiha starih časov, kar lahko Orlom štejemo le v prid. Podobno kot povezavo z lokalnim okoljem, saj eno najbolj priljubljenih pic, Kernovo lovsko, krasi izvrstna divjačinska salama legendarne mesarije iz neposredne bližine.
Nekaj posebnega
Na splošno so pice v Orlih nadevane z najkakovostnejšimi italijanskimi sestavinami z zaščitenim geografskim poreklom (D.O.P.). Nekaj pic izstopa po svojih le na videz nenavadnih kombinacijah.
Ena se imenuje provola in krompir. Je brez paradižnika, nadevana pa je z dimljeno mocarelo, sirom grana padano, italijansko klobaso, drobno nakockanim pečenim krompirjem z rožmarinom, parmezanovo kremo in poprom. Nevsakdanja, a izjemna kombinacija okusov!

Prijeten alpski ambient
Morda bo koga presenetila pica z imenom bučkini svetovi in parma. Rumeni pelati, dimljena mocarela, ocvrti cvetovi bučk, polnjeni z mocarelo, parmski pršut, grana padano in ekstra deviško oljčno olje. Človek bi jo skorajda pomazal s kruhom …
Tri pice so morske, ob tem pa je na voljo še pet vrst solat in nekaj malega drugih jedi. Seveda ne gre mimo domačega tiramisuja in hrustljavih kanolov.
Sodobne pice v najlepši luči
Favoritka našega obiska je bila kljub vsemu lovska Kernova s pelati, mocarelo, srnjo salamo, jurčki, dimljeno rikoto in črnim poprom.

V peči na drva je vroče
Testo, pripravljeno po metodi pasta fredda, je v Orlih prijetno hrustljavo, lahko in okusno. Pice, pečene v peči na drva, so okusne in sočne.
Precej bogato obložene, a hkrati ne pretežke. Lahko bi jih označili kot sodobne pice v najlepši luči. Poleg pice so nas navdušili super ostri noži, ki skozi pico švignejo povsem lahkotno.

Mansarda z najboljšimi picami
Bogata je ponudba piva in žganih napitkov, tudi rumov, malce bolj skopa pa je vinska karta, na kateri smo pogrešali kakšno suho penino, prosecco …
Ampak nič hudega. Ob izjemnih picah v prijetno toplem lesenem ambientu z umirjenim vzdušjem in prijetno glasbo bo še tako zahteven sladokusec zadovoljno predel.

Pokrit letni vrt
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Dober tek je stičišče preizkušenih receptov, uporabnih kuharskih nasvetov in lepih besed.
Izhaja iz najbolj brane slovenske kulinarične revije Dober tek, ki že 30 let bralce navdušuje s kulinaričnimi zgodbami in recepti, ki vedno uspejo. V uredništvu Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov. Smo izkušena ekipa kulinaričnih novinarjev, ki radi dobro kuhamo in dobro jemo.
Uspešno sodelujemo s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.